Den första november i Systembolagets weblansering släpps en Oban destillers Edition. Oban är ett pittoreskt destilleri som ligger mitt in den lilla staden Oban. Oban ägs för övrigt av jätten Diageo. Andra Oban varianter än den klassiska 15-åringen syns sällan. Denna Destillers Edition har slutlagrats på Montilla Fino Sherry fat vilket ger whiskyn smak av karamell och toffeé som sansas med toner av apelsin zest, salt och en lätt avslutande rökpuff. Priset är 739 kr och kommer med en alkoholhalt om 43%. Artikelnummer är 11694.

Den andra november i Systembolagets små partier släpps sex whiskys. Först ut är Balvenie Peat Week, 14 år. Balvenie är ett systerdestilleri till Glenfiddich som för övrigt är granne bara ett stenkast i från. Under en vecka per år använder Balvenie sig av torv för att röka sitt korn. Fenolhalten uppgår till ca 30 ppm och är mycket olik den rökighet som förknippas med Islay destilleriernas. Whiskyn har legat på amerikanska bourbon fat vilket ger toner vanilj, honung och citrus. Priset är 799 kr och kommer med en alkoholhalt om 48,3%. Artikelnummer är 40351.

Näst ut är en Octomore 9.1 från destilleriet Bruichladdich. Kuriosa är att Octomore en gång i tiden var ett eget ”farm destilleri” om än väldigt litet. Octomore har blivit lite av ett samlarobjekt på senare år trots att det egentligen är ganska ung whisky i flaskan. Denna whisky är 5 år gammal och har en fenolhalt på 156 ppm. Whiskyn har legat på amerikanska ekfat vilket ger whiskyn tydliga toner av vanilj. Utöver vanilj och den uppenbara rökigheten hittar man även smak av nötter, fudge, nougat och kokos. Priset 1559 kr och kommer med en alkoholhalt om 59,1%. Artikelnummer är 40352.

Sedan har vi tre stycken buteljeringar från det anrika Gordon & Macphail. Vi börjar först med en Linkwood 15 år. Linkwood är ett av de allra första destillerierna som Gordon & MacPhail började samarbeta med, och under lång tid var man dess enda buteljerare av singelmaltwhisky. Mycket tack vare Gordon & MacPhail är Linkwood ett av de mer legendariska destillerierna i Skottland. Whiskyn har legat på förstagångs- och återfyllda sherryfat. Här hittar vi inslag av hasselnötter, kanderade apelsinskal, smörkola och kanel. Whiskyn har en lång finish med inslag av sherry, örter, nötter och kakao. Priset är 898 kr och kommer med en alkoholhalt om 43%. Artikelnummer är 40346. Sverige har tilldelats 180 st flaskor.

Nästa buteljering är en Mortlach 15 år. Mortlach räknas också till ett av de verkligt klassiska destillerierna och är det äldsta av Dufftowns berömda ”seven stills”. Whiskyn har legat på förstagångs- och återfyllda sherryfat. Här hittar vi toner av fikon, demerarasocker, sötlakrits, nötter, vanilj, smörkola och apelsinmarmelad. Priset är 898 kr och kommer med en alkoholhalt om 43%. Artikelnummer är 40347. Sverige har tilldelats 180 st flaskor.

Sist ut i trion från Gordon & Macphail är en Ardmore 20 år. Ardmore ligger lite för sig själv i utkanten av östra Speyside, ofta brukar man omnämna det som ett Highland destilleri på grund av de något vaga gränserna. Ardmore ägs Ardmore av japanska Suntory. Destilleriet är känt för sin robusta stil och ovanligt rökiga whisky. Denna whisky har legat på ett återfyllt sherryfat (hogshead) och här hittar vi tydliga sherrytoner och Speyside rök men också inslag av aprikos, äpple, kanderade citronskal, smörkola, vanilj, kanel, nejlika och mörk choklad. Priset är 1249 kr och kommer med en alkoholhalt om 43%. Artikelnummer är 40348. Sverige har tilldelats 90 st flaskor.

Sist ut i detta släpp har vi en klassiker, Caol Ila Destillers Edition. Här har Muskatvin satt sin prägel på whiskyn. Här hittar vi mogen röd frukt, plommon, mandlar, bacon, päron, honung, halm, muskotnöt och en underbar rökslinga. Ett måste för de som inte testat. Priset är 649 kr och kommer med en alkoholhalt om 43%. Artikelnummer är 11653.

Den 16 släpps en Glenburgie 21 år i samma serie dom övriga Gordon & Macphail och den 22 november släpps tre buteljeringar ur den hyllade Taketsuru-serien. Separata inlägg kommer för båda dessa släpp så håll utkik.

Slainté

 

 

 

 

Lämna ett svar