Då var det dags för 2 nya släpp på Systembolaget, dels en weblansering den 7 juni samt en för små partier den 8 juni.

Den 7 juli släpps Smögen Sherry Quarters 2013. Flaskan kommer på 500 ml och har en alkoholhalt om 61%. Priset är 870 kr. Har inte testat så många Smögen men de jag provat har varit riktigt bra. Sherrylagringen gör ju inte saken sämre heller. Kanske blir ett inköp här 🙂

Den 8 juli släpps fem stycken sorter. Utifrån att det är små partier är risken stor för snabb åtgång. Först ut är Ardbeg Grooves. Flaskan kommer på 700 ml och har en alkoholstyrka om 46%. Priset är 999 kr. Ardbeg Grooves släpptes i samband med Islay festivalen (feis isle) nu i maj. Ni som besökte Ardbeg Embassy i Stockholm för några dagar sedan kanske redan har testat den. Dessa festivalsläpp från Ardbeg har varierat i kvalité genom åren, med toppar som Ardbeg Day, Ardbeg Renaissance och dalar som med Arbeg Auriverdes enligt mitt tycke. Jag har inte testat Ardbeg Grooves själv men den skall enligt uppgift vara något annorlunda. Tittar man på fodralet, som är väldigt flower power inspirerad, så skall Ardbeg Grooves förmedla “Torv och kärlek”.  Ardbeg Grooves har legat på gamla vinfat som skall vara väldigt kolade. Spännande, intressant och lite nytt. Kanske även blir en sådan 🙂

Vidare släpps två sorter från det lilla och privatägda gårdsdestilleriet Kilchoman. Dels släpps en ny utgåva av Loch Gorm som getts ut sedan 2012 i små kvantiteter. Flaskan kommer på 700 ml och har en alkoholstyrka om 46%. Priset är 799 kr. Dessutom släpps en Portwine Cask Matured Kilchoman. Även denna flaska kommer på 700 ml och har en alkoholstyrka på 50%. Priset är 949 kr. Kilchoman gör inga dåliga grejer (en favorit är 10 års utgåvan) men kan tycka att prisbilden är lite högsta laget.

Sedan har vi Benriach Cask Strength Batch 2. Det är en 700 ml flaska och alkoholstyrkan är på drygt 60%. Priset är 849 kr. Av döma av smaknoterna skall denna utgåva ha en tydlig sherry karaktär med inslag av torkad frukt, nötter, vaniljfudge och knäck. Låter ju inte helt fel. Även kul att se lite cask strength whiskys från detta destilleri. Klart intressant.

Sist ut har vi en utgåva från den oberoende buteljeraren Element of Islay med deras charmiga flaska som påminner om en läkemedelsflaska. Flaskan kommer på 500 ml och har en alkoholstyrka om 57,6%. Priset är 698 kr. Detta är en Lagavulin med beteckningen LG9. Jag har genom åren testat flera av Element of Islays sorter och de brukar hålla generellt bra nivå. Att det är en Lagavulin är ju inte heller fel.

 

Slainté

Magnus

 

Lämna ett svar