Du behöver:

1 kg strimlad vitkål (gärna färsk)

Kålpudding med tillbehör

50 g smör

4 msk rapsolja

3 msk ljus sirap

2 tsk ättika

1 tsk salt

2 krm svartpeppar

Färsen:

500 g nötfärs alt blandfärs

1 st riven gul lök

2 msk ljus sirap

1 st ägg

1 dl grädde

2 msk japansk soja

2 msk konc kalvfond

1 tsk salt

2 krm svartpeppar

2 krm malen kryddpeppar

Gör så här:

Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Hetta sedan upp en stekpanna på medel/hög värme. Tillsätt hälften av smöret och oljan. Tillsätt hälften av kålen och stek under omrörning tills kålen fått lite färg, ca 5-7 min. Tillsätt sirap, ättika och kryddor under stekningen. Upprepa proceduren med resterande kål. Häll upp den stekta kålen i en form.

Blanda alla ingredienser till färsen i en skål. Smeten skall vara ganska lös. Smörj en ugnsfast form, ca 25*30 cm med smör. Lägg hälften av kålen i botten. Sprid ut färsen ovanpå och toppa slutligen med resterande kål. Baka i mitten av ugnen i ca 40 min eller tills kålpuddingen har fått fin färg.

Servera med lingonsylt alt rårörda lingon och ättiksgurka. Husmanskost när den är som bäst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *