1 kg laxsida (med borttagna stickben)

Lag:

1 liter vatten

Inkokt lax, ärtpuré, dillmajonnäs och picklad gurka

1 st morot skuren i slantar

1 st gul lök delad i fyra bitar

1 st knippe dill

3 msk salt

2 st hela kryddpepparkorn

5 st vitpepparkorn

2-3 msk vittvinsvinäger

Ärtpuré:

2 dl frysta ärtor

2 msk majonnäs

2 msk crème fraiche

1-2 msk citronsaft

Salt och peppar

Dillmajonnäs:

1,5 dl majonnäs

0,5 dl cremé fraiche

1 msk dijonsenap

1/2 st kruka finhackad dill

1 msk finriven pepparrot

1 msk citronsaft

Picklad gurka:

1/2 st slanggurka

3 dl vatten

1,8 dl socker

1 dl ättika

1 msk senapsfrön

1 dl hackad kruspersilja

Gör så här:

Laxen bör göras dagen innan. Dela laxen i ca 7 bitar (blir ca 150 g per bit). Lägg fisken i en ugnssäker form. Börja med att blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull. Koka upp lagen och slå den direkt över laxen med alla kryddor och grönsaker. Lägg folie över för att bevara värmen. Låt stå tills lagen kallnat och ställ sedan in i kylskåpet över natten.

Gör sedan den picklade gurkan genom om att koka upp ättika, socker, vatten och senapsfrön. Låt svalna. Skär gurkan tunt på en mandolin. Lägg i gurkan och persilja i lagen och låt stå i minst 6 timmar i kylskåpet, gärna över natten.

Koka upp 5 dl vatten och tillsätt frysta ärtor. Koka enligt anvisningar. Lägg ärtorna i ett isbad när de är klara för att bevara färgen. Mixa ärtorna med majonnäs, cremé fraiche och citronsaft. Krydda med salt och peppar. Ställ in i kylskåpet.

Blanda samtliga ingredienser till dillmajonnäsen. Ställ in i kylskåpet.

 

En rätt som funkar utmärkt att förbereda dagen innan. Tillsätt gärna lite kokt potatis så har du en komplett måltid.

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *