Du behöver:

500 g kalvfärs

Italienska köttbullar med tomatsås och färsk pasta

1/2 dl riven parmesanost

1/2 dl riven pecorino ost

1 st ägg

3 st finhackad inlagda soltorkade tomater

4 st rivna vitlöksklyftor

5 dl krossade tomater

1 st kruka finhackad basilika (ca 20 blad)

5-7 st blad hackad salvia

1 tsk torkad rosmarin

1 msk chiliflakes

1-2 msk balsamvinäger

2 dl gräddmjölk (lika delar mjölk och grädde)

5-6 msk ströbröd

3 msk kycklingfond + 1,5 dl vatten

5 msk olivolja

Salt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

Börja med såsen. Finhacka 2 st vitlöksklyftor. Hetta upp en kastrull på medelvärme och tillsätt 2 msk olivolja. Ha i vitlöken och chiliflakes och fräs under omrörning i någon minut. Vitlöken skall inte ta färg. Addera sedan krossade tomater, kycklingfond + vatten, 10 st blad basilika samt rosmarin. Låt puttra i ca 10-15 min på låg värme. Avsluta med att tillsätta balsamvinäger samt salt och peppar. Mixa såsen med en stavmixer eller blender. Häll tillbaka såsen i kastrullen och låt svalna.

Sätt ugnen på 190 grader. Ha i kalvfärsen i en ren bunke. Tillsätt ägg, ost, soltorkade tomater, pecorino, parmesan, salvia, 2 st finrivna vitlöksklyftor, resterande basilika samt salt och peppar. Lägg ströbrödet i gräddmjölken och låt den svälla i några minuter. Tillsätt denna till bunken och rör till en smidig färs. Forma till stora köttbullar. Hetta upp en stekpanna och tillsätt 3 msk olivolja. Stek köttbullarna så de får fin färg. Lägg över i en ugnsfast form och låt de gå klara i ugnen i ca 10 minuter.

Lägg i köttbullarna i såsen och låt småputtra några minuter. Servera med färsk eller torkad pasta. Riv över lite extra ost vid servering samt toppa med lite god olivolja och några varv på pepparkvarnen.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *