Du behöver:
500 g kalvfärs

1/2 dl riven parmesanost
1/2 dl riven pecorino ost
1 st ägg
3 st finhackad inlagda soltorkade tomater
4 st rivna vitlöksklyftor
5 dl krossade tomater
1 st kruka finhackad basilika (ca 20 blad)
5-7 st blad hackad salvia
1 tsk torkad rosmarin
1 msk chiliflakes
1-2 msk balsamvinäger
2 dl gräddmjölk (lika delar mjölk och grädde)
5-6 msk ströbröd
3 msk kycklingfond + 1,5 dl vatten
5 msk olivolja
Salt och nymalen svartpeppar
Gör så här:
Börja med såsen. Finhacka 2 st vitlöksklyftor. Hetta upp en kastrull på medelvärme och tillsätt 2 msk olivolja. Ha i vitlöken och chiliflakes och fräs under omrörning i någon minut. Vitlöken skall inte ta färg. Addera sedan krossade tomater, kycklingfond + vatten, 10 st blad basilika samt rosmarin. Låt puttra i ca 10-15 min på låg värme. Avsluta med att tillsätta balsamvinäger samt salt och peppar. Mixa såsen med en stavmixer eller blender. Häll tillbaka såsen i kastrullen och låt svalna.
Sätt ugnen på 190 grader. Ha i kalvfärsen i en ren bunke. Tillsätt ägg, ost, soltorkade tomater, pecorino, parmesan, salvia, 2 st finrivna vitlöksklyftor, resterande basilika samt salt och peppar. Lägg ströbrödet i gräddmjölken och låt den svälla i några minuter. Tillsätt denna till bunken och rör till en smidig färs. Forma till stora köttbullar. Hetta upp en stekpanna och tillsätt 3 msk olivolja. Stek köttbullarna så de får fin färg. Lägg över i en ugnsfast form och låt de gå klara i ugnen i ca 10 minuter.
Lägg i köttbullarna i såsen och låt småputtra några minuter. Servera med färsk eller torkad pasta. Riv över lite extra ost vid servering samt toppa med lite god olivolja och några varv på pepparkvarnen.