En vegetarisk curry packad med doft, smak och näringsämnen. Vem har sagt att vegetariskt inte är gott. Du kan i stort sett ha i vilka grönsaker som helst i denna curry. 

Du behöver:

Kryddor:

1/2 kanelstång

2 msk korianderfrön

1 tsk fänkålsfrön

3 st kryddnejlikor

1 tsk kummin

5 st gröna kardemummakapslar

Övriga ingredienser:

4 msk rapsolja/solrosolja

1 st burk kokosmjölk

2 dl vatten

4 st tomater delade i större bitar

1 st kruka koriander inkl stammar

2 st pressade vitlöksklyftor

1 st lime

4 cm färsk ingefära skuren i små bitar

2 st hackade gul lök

1 st tärnad hel färsk röd chilipeppar

1/4 blomkålshuvud (små floretter av blomkålen)

1/2 grön zucchini

5 st champinjoner (delad i 8 bitar)

5 st curryblad

1 st lagerblad

Salt

Gör så här:

1. Hetta upp en stekpanna på medelvärme. Lägg i kryddorna i pannan och låt dem “steka” i ca 10 min så att de frigör smak och sina eteriska oljor. Skaka om pannan då och då så att kryddorna inte bränns. Lägg över kryddorna i en mortel. Mortla kryddorna till ett fint pulver. Ställ åt sidan. 

2. Hetta upp en kastrull på medelvärme och tillsätt oljan. Lägg i lök, chilipeppar, ingefära, lagerblad och curryblad och fräs i ca 7-8 minuter. Ingredienserna skall inte ta färg. 

3. Tillsätt blomkål, champinjoner och zucchini. Tillsätt kryddorna och fräs i 1 min. Tillsätt kokosmjölk och vatten. Lägg på locket och dra ned värmen till låg/medel (vätskan skall knappt sjuda). Låt sjuda i ca 7 min. 

4. Tillsätt hackad koriander, (både blad och stammar) och tomaten. Tillsätt sedan pressad lime och ev mer vatten om så behövs. Sjud i några minuter. Krydda med salt. Servera varm och strö lite hackad koriander över. Garnerna ev med en limeklyfta. 

Lämna ett svar