Testa detta recept på rågsiktskakor. Brödet blir otroligt saftigt och tillsammans med lite extra smör och flingsalt är det en riktig höjdare. Receptet ger ca 4 kakor.

Du behöver:

12 dl rågsikt

3-4 dl specialvetemjöl (1 dl till knådning)

50 g färsk jäst

2 tsk salt

6 dl standard mjölk

0,7 dl sirap

50 g rumstempererat smör

Gör så här:

1. Värm upp mjölk till fingervarmt, ca 37 grader. Smula sönder jästen i en bunke. Blanda jästen med den ljumna mjölken. Jag använder en köksmaskin med degkrok men du kan även göra för hand. Tillsätt övriga ingredienser och kör degen i ca 10 min på medelhastighet. 

2. Ta upp degen på en mjölat bakbord. Knåda degen några minuter så att det blir smidig. Låt jäsa under handduk i ca 45 minuter till dubbelstorlek.

3. Ta upp degen och knåda den lätt. Dela i fyra delar och kavla ut rundlar som är ca 1 cm tjock. Lägg över kakorna på en plåt täckt med bakplåtspapper. Nagga brödet med en gaffel samt gör ett hål i mitten (jag använde ett snaps glas). Låt jäsa i ca 30 min under handduk.

4. Baka kakorna på 220 grader i mitten av ugnen i ca 13-15 minuter. Lägg över de färdiggräddade kakorna på en galler och täck med en handduk. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *