Hur många har inte ätit torr kyckling? Jag har gjort det flera gånger trots att man följt recept och instruktioner. Nu är det slut på torr kyckling. Detta recept, som förvisso tar lite tid, är så magiskt bra att du aldrig mer kommer att uppleva torr kyckling. Hemligheten är en lång rimning samt låg temperatur i ugnen. Rimningen gör att kycklingen kan ta upp mer vätska vilket gör den ännu mer saftig. Den låga temperaturen gör att köttet i kycklingen inte drar ihop sig vilket bidrar till saftighet. Den sista rostningen gör att kycklingen även får ett krispigt skinn. 

Du behöver:

1,2-1,4 kg kyckling

2,5 l vatten

100 g salt

100 g rumstempererat smör

1 st citron

1/4 kruka timjan

Salt och peppar

Gör så här:

1. Börja med att göra rimningen. Blanda kallt vatten salt. Vispa så att saltet fördelas i vattnet. Lägg ned kycklingen. Rimma minst 3 timmar men gärna upp till 12 h. 

2. Sätt ugnen på varmluft och 90 grader. Ta upp kycklingen från lagen och torka den torr med hushållspapper. Ta bort snöret om kycklingen är uppbunden. Stoppa in timjan och citronen i kycklingen. Gnid in 80 g av det rumstempererade smöret över hela kycklingen. Lägg kycklingen på ett grillgaller och ställ en plåt under för att fånga fett och andra vätskor. Stick en termometer i en tjockaste delen av bröstfiléen. Stek kycklingen till 55 grader.

3. Ta ut kycklingen och låt den vila i 30-45 min. Höj ugnstemperaturen till 250 grader. Gnid in kycklingen med 20 g smör och krydda med salt och peppar. Lägg kycklingen på grillgallret med en plåt under och rosta kycklingen i 10 minuter. Ta ut kycklingen och låt den vila i 10 minuter. 

Lämna ett svar