En underbar vegetarisk rätt med massor av smak och textur. Dessutom är den vegetarisk! Recept för ca 4 st pers.

Du behöver:

3 st medelstora auberginer

1-1,5 msk salt

1 st burk tomatkross av god kvalitet, gärna san marzano utan tillsatt syra och salt

2 msk tomatpuré

2 st finrivna vitlöksklyftor

1,5-2 tsk torkad oregano

1 st näve finskuren basilika

50 g riven parmesanost

50 g grovriven provolone ost

50 g grovriven asagio ost

1 st riven buffelmozzarella alt vanlig mozzarella

6-8 st skivor levainbröd, ca 0,5 cm tjocka alt baugette eller motsvarande

Extra virgin olivolja

Flingsalt/koshersalt

Gör så här:

1. Börja med att göra den “enkla/okokta” pomodorosåsen. Häll burken med tomatkross i en skål. Krossa större bitar med händerna till en relativt slät sås. Tillsätt tomatpuré, salt och oregano. Vispa så att allt blandar sig. Finstrimla nästan alla bland av basilika och vänd ned i såsen. Häll såsen i en tätsluten burk eller motsvarande och låt stå minst 1 dag och upptill 2-3 dagar (smaken utvecklas med tiden).  

2. Sätt ugnen på 180-190 grader. Skala auberginerna. Dela ned dem i tärningar, ca 1-1,5 cm stora. Lägg tärningarna i en bunke. Strö över 2-3 tsk salt och 5-7 msk rapsolja. Blanda väl och låt stå och dra i ca 1 h.

3. Medan auberginerna står och drar gör krutongerna. Ta bort kanterna på brödet och skär ned bröd i tärningar, ca 1,5 cm stora. Lägg tärningarna i en bunke och tillsätt någon nypa flingsalt och några matskedar rapsolja. Blanda väl. Lägg över tärningarna i en ugnssäker form täck med bakplåtspapper. Sprid ut brödtärningarna jämt och rosta dem så att de får fin färg och är krispiga, ca 20 min (vänd efter ca 10 min). Låt svalna. Krossa tärningarna i en fryspåse. Använda en kavel för rulla/krossa brödtärningarna till smulor. 

4. Krama ur så mycket vätska som det går från aubergintärningarna. Lägg dem väl utspridda i en ugnssäker form och baka dem i ca 20-30 min tills det fått färg och har krympt ihop något. Låt svalna i ca 5 min. Blanda tomatsåsen med aubergintärningarna och hälften av ostmixen i en bunke. Lägg över “röran” i en ugnssäker form och sprid ut jämt i formen. Toppa med resterande ost och baka i ca 20-30 tills det bubblar och osten har fått fin färg. Servera direkt från formen eller lägg över på tallrik. Toppa med lite riven parmesanost, brödsmulorna, extra virgine olivolja samt några blad basilika. Servera med ett gott bröd, ex levain eller som den är.