Älskar indiskt! Lamm Madras är en favorit som jag gärna skulle göra och äta minst en gång i veckan. En smakexplosion med sting!

Du behöver:

1 kg benfri lammstek eller lammrygg, tärnad i ca 1,5 cm stora bitar

1 msk kumminfrön

1 msk korianderfrön

1 tsk chilipulver

3-4 msk rapsolja eller motsvarande

2 st medelstora finhackade gula lökar

5 st färska curryblad

1-2 tsk bockhornsklöver

4-5 st nejlikor

1 tsk senapsfrön

1 tsk fänkålsfrön

2-3 st gröna kardemummakapslar

1 st kanelstång

4-5 st rivna vitlöksklyftor

2-3 st torkade chilis, ex birds-eye eller motsvarande

2 msk tamarindpasta

2 msk tomatpuré

3 msk färsk riven ingefära

600 g hackade färska tomater

1,5 dl grädde alt kokosmjölk

1 dl finhackad koriander

1,5-2 msk garam masala

Salt

Gör så här:

1. Hetta upp en stekpanna på medelvärme. Tillsätt fänkålsfrån, korianderfrön, senapsfrön, torkade chili, kardemummakapslar, bockhornsklöver, nejlikor, kanelstång och kumminfrön. Rosta på låg värme i några minuter tills kryddorna börjar släpa i doft. Ta bort kanelstången och mortla/mal övriga kryddor till en fint pulver. 

2. Hetta upp samma stekpanna på medelvärme och tillsätt oljan. Tillsätt den rivna ingefäran och vitlöken. Tillsätt sedan lammbitarna och fräs under viss omrörning i ca 5 min. Tillsätt tomatpuré, fräs i ca 1-2 min. Tillsätt sedan tamarindpasta, garam masala, kanelstången, hela curryblad, de malna kryddorna, hackade tomater, grädde/kokosmjölk samt chilipulver. Låt sjuda i ca 1-1,5 h tills köttet är mjukt och såsen är tjock. Smaka av med salt och garnerna med hackad koriander. Servera med basmatiris eller varför inte bombay potatis (kokt och grov tärnad potatis som steks tillsammans med lite senapsfrön, gurkmeja och chilipulver samt bröd, ex chipatis eller nan-bröd.