Chicken Karaage härstammar från Japan. Rätten förekommer där såväl på restauranger som streetfood. Kycklingbitarna är semi-krispiga på utsidan och mjälla på insidan. Med en sweet and soursås och ris som tillbehör är denna rätt riktigt bra comfortfood och definitivt något som barn och vuxna kommer att gilla.

Du behöver:

1 kg kycklinglårfilé skuren i 1-1,5 cm stora bitar

4 msk ljus soja

1-2 tsk sesamolja

1 msk sake, alt risvin

1 msk mirin

2 msk riven färsk ingefära

2-3 st rivna vitlöksklyftor

1 tsk flingsalt

1 krm vitpeppar

2 msk strösocker

1 ägg

75 g potatisstärkelse

3-4 dl frityrolja eller motsvarande

Sötsursås:

2 dl ananasjuice (jag mixade färsk mjuk ananas till en vätska med det går även bra med juice och ringar från burk).

3 msk ketchup

1 msk riven vitlök

1,25 dl ljust och mjukt muscovadorörsocker

0,6 dl risvinäger

1-2 msk sriracha (valfritt)

1,5 msk maizena + 2 msk vatten (redning)

Gör så här:

1. Börja med att göra såsen. Blanda ananasjuice, ketchup, riven vitlök, muscovadorörsocker, ev sriracha samt risvinäger i en kastrull. Koka upp. Tillsätt maizena utrörd i vatten. Tillsätt denna till såsen och dra ned värmen och låt småputtra i ca 5 min till såsen tjocknar. Skär ned småbitar av färsk eller konserverad ananas i såsen. Låt svalna i en skål och täck med plastfilm för att undvika att det bildas ett “skinn” ovanpå såsen. När såsen kallnat något ställ in i kylskåpet. Ta fram såsen ca 30 min innan servering. 

2. Lägg kycklingbitarna i en stor bunke. Krydda med soja, vitpeppar, mirin, sake/risvinäger, sesamolja, riven vitlök och ingefära samt socker. Blanda väl och låt dra i kylskåp i ca 30-60 min. Vispa upp ägg och tillsätt potatisstärkelse. Ta ut bunken med kycklingen och tillsätt äggmixen till denna. Blanda väl. 

3. Hetta upp olja i en tjockbottnad kastrull till ca 150 grader. Lägg ned kycklingen i omgångar och fritiera ca 5 min eller tills kycklingen har fått lite ljusbrun färg. Rör om lite under friteringen för att sära på kycklingbitarna. Låt kycklingbitarna rinna av i ett durkslag. Upprepa tills all kyckling är friterad. Öka temperaturen till ca 170 grader och fritera kycklingbitarna i ytterligare 2-3 min. Lägg över i durkslag för att ta bort överflödig olja. 

4. Servera kycklingbitarna med nykokt jasminris samt sötsursås. Om du vill kan du hacka på lite färsk koriander.