Klassisk husmanskost när det är som bäst. Pricken över “i” är det brynta smöret. Självklart skall det även vara mycket dill.

Du behöver:

10 st stora mjöliga potatisar

1 st stor gul lök, halverad och tunt skivad

250 g kallrökt lax, ex skivad

4 dl standardmjölk

1 dl vispgrädde

4 st medelstora äggulor

1 st knippe dill

50 g smör, rumstempererat

Salt och vitpeppar

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader. Koka potatisen med skal tills den nästan är färdig. Låt potatisen kallna helt med skal, alt att den är lite ljummen. Skala försiktigt potatisarna och skiva dem sedan 1 cm tjocka skivor.

2. Smörj en form, ca 20*25 cm med hälften av smöret. Lägg ett lager med potatisskivor i botten där de lappar över varandra. Krydda lät med salt och vitpeppar. Fördela löken jämt fördelat över potatisskivorna. Lägg på laxskivorna så att de täcker helt. Strö över rikligt med hackad dill. Lägg ytterligare lager med potatisskivor och krydda lätt med salt och vitpeppar. 

3. Vispa ihop grädde, mjölk och äggulor i en bunke. Häll över äggstaningen över potatisen nästan ända upp (spara någon centimeter under potatisen). Klicka ut resterande smör ovanpå laxpuddingen. Grädda i mitten av ugnen i ca 45-60 min eller tills laxpuddingen helt “stannat av”. Ta ut och låt stå i ca 15 min. Skär bitar och servera med brynt smör.

 

Lämna ett svar