Torta di Mele är en helt gudomlig äppelkaka från Italien. Testa så förstår du!

Du behöver:

3,5 dl vetemjöl special

1 tsk bakpulver

300 g rumstempererat smör

3-4 st gröna äpplen, skalade, urkärnade och skurna i tunna klyftor, ca 2 mm

5 st medelstora ägg

2 dl standardmjölk

2 dl strösocker + 2 msk

1 st citron

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 180 grader. Riv zest av en hell citron. Pressa saften av halva citronen över äppelklyftorna och blanda väl. 

2. Vispa socker och äggulor pösiga i ca 5 min. Tillsätt citronzest, det mjuka smöret och mjölk. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ned i äggblandningen. Vispa snabbt ihop utan att överjobba smeten. Lägg ned hälften av äppelhalvorna i smeten.

3. Smörj en form med löstagbara kanter. Tillsätt smeten och fördela jämt i formen. Lägg på resterande äppelklyftor i en fint mönster och strö 1 msk socker över. Grädda i ca 50-60 min. Ta ut formen vid 45 min och pensla äppelklyftorna med lite smör och strö över resterande socker. Öka temperaturen till 210 grader de sista 10-15 min (detta görs för att skapa en fin färg och karamellisering av äpplena). Ta ut och låt svalna. 

Lämna ett svar