Du behöver:

500 g torskfilé

Torskqueneller med vittvinssås

1 st ägg

4 dl vispgrädde

10 g salt

1 krm vitpeppar

1/2 krm muskotnöt

5 dl vatten + lagerblad (sjuda quenellerna)

Vittvinssås:

1 st finhackad stor schalottenlök

1 kvist timjan

1/2 lagerblad

1,5 dl torrt vittvin

3 dl spädd fiskfond (gärna egen kokad)

2 dl grädde

20 g smör

Övriga tillbehör:

Potatispuré

Haricots Verts (kokta eller stekta)

Tunn hyvlad fänkål

Gör så här:

Börja med att göra smeten till torskquenellerna. Tänk på att alla ingredienser skall vara kalla. Dela fisken i mindre bitar. Lägg torsken i en mixer tillsammans med salt. Mixa snabbt. Tillsätt ägg och sedan vispgrädde successivt under mixningen. Kör till en slät puré. Krydda med vitpeppar och riven muskotnöt. Ställ in smeten i kylen. Forma queneller (äggformad) med en blöt sked. Sjud quenellerna i ca 5-7 minuter. Vänd quenellerna försiktigt efter några minuter om de inte täcks helt av vattnet. Varmhåll i ugn på låg temperatur tills de skall serveras.

Gör sedan såsen genom att i en kastrull “svetta” schalottenlöken i smör tillsammans med timjankvist och lagerblad i några minuter. Löken skall inte ta färg. Tillsätt sedan vinet och låt koka ned till hälften. Tillsätt sedan fiskfond och låt vätskan koka ned till hälften. Tillsätt sedan grädden och låt småputtra i några minuter. Sila såsen genom en finmaskig sil. Häll tillbaka såsen i en ny kastrull. Vid servering värm upp såsen, klicka i ett smör klick och mixa såsen så att den blir skummig.

Servera med potatispuré, kokta och/eller stekta haricots verts samt lätt brynt tunnhyvlad fänkål. Spara dillvipporna från fänkålen till garnering.

En bortglömd klassiker anser jag. Så sagolikt mjällt och gott!

Lämna ett svar