Gillar du svamp? Gillar du pasta? Skall maten fram på bordet om 20 min? Då har jag den perfekta pastarätten till dig. Här använder jag lasangeplattor  men det går självklart bra att använda ex pappardelle eller annan pastasort.

Du behöver:

300 g tunt skivade champinjoner

Lasagne med blandsvamp

200 g rivna trattkantareller

2 dl dl grädde

2-3 msk torr sherry

1/2 st tunt skivad purjolök (ca 20 cm av det vita)

2 st dragonstjälkar (hacka bladen fint)

0,5 dl hackad persilja

3 dl spädd kalvfond (går att byta mot grönsaksfond för helt vegetarisk)

1 st finhackad vitlöksklyfta

40 g smör

3 msk olivolja

15-20 st lasagneplattor

Salt och peppar efter smak

2 l vatten + 1 msk salt

Gör så här:

Hetta upp stekpanna på hög värme och tillsätt hälften av smöret och olivoljan. Fräs svampen relativt hårt till det får lite yta. Tillsätt sedan purjolök och vitlök samt resterande smör och olja. Låt fräsa i ca 5 min under omrörning. Tillsätt sedan sherryn, fond och grädde. Dra ned värmen och låt puttra i ca 5-10 min. Krydda med dragon, persilja samt salt och peppar.

Hetta upp en större kastrull med vatten (bör rymma minst 3 liter). När vattnet börjar koka tillsätt salt och lasagneplattor i omgångar (de fastnar lätt om man har för många). Koka i några minuter till pastan nästan är klar. Det tar några minuter. Lyfter över lasagneplattorna i såsen och rör försiktigt om. Låt pastan gå klart i såsen. Om du vill ha lite tunnare sås använd gärna lite av pastavattnet.

Servera i djupa tallrikar och ringla lite god olivolja över. Mums!

 

 

Lämna ett svar