Du behöver:

600-700 g torsk, lubb eller annan torskfisk

Torsk med rotfruktspytt, citronsås och gremolata

100 g smör + 3 msk olivolja

8 st tärnade potatisar i små kuber (1*1 cm)

1 st fänkålshuvud skuren i små bitar

10 st svarta oliver skuren i skivor

1/2 st citron (det gula på citronen skuren i tunna strimlor)

50 g hackad bladpersilja (spara persiljekvistarna)

1 st finhackad gul lök

3 st tunnskivade vitlöksklyftor

1,5 dl vittvin

3 dl fiskfond eller buljong

1 st finhackad schalottenlök

2 dl grädde (40%)

3 msk vittvinsvinäger

Gör så här:

Börja att göra såsen. Fräs schalottenlöken mjuk i lite av smöret i en kastrull. Tillsätt vittvin och vinäger och låt reducera ned till ca hälften. Tillsätt sedan fiskfond, grädde, hälften av strimlorna från citronen och några persiljestjälkar. Koka ned till ca hälften av vätskan återstår. Sila såsen. Red sedan av såsen med ex maizena och salta och peppra. Avsluta med en klick smör som vispas ned i såsen. Smaka av.

Gör sedan pytten. Hetta upp en panna med lite smör och olja. Fräs först den tärnade potatisen, fänkålen och den gula löken tillsammans. Stek så att grönsakerna är mjuka men har lite spänst kvar. Tillsätt sedan oliverna och låt steka med någon minut (tänk på att oliverna är lite salta i sig). Salta och peppra. Varmhåll i ugnen på ca 170 g.

Stek sedan torsken i lite smör och olja. Salta och peppra. Lägg upp fisken på en tallrik/fat. Gör sedan gremolatahacket genom att  steka vitlöken i lite olja så att den tar lite färg. Blanda sedan den stekta vitlöken i en liten skål tillsammans med den hackade blandpersiljan och tunnskurna citronstrimlor.

Lägg först upp pytten på tallrik. Lägg sedan på fisken. Häll över den varma såsen och toppa fisken med gremolatahacket.

En riktig bjudrätt. Njut!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *