Paella är något vi alltid brukar göra minst en gång under sommaren. Riset är stjärnan i denna rätt. Använd rissorten Bomba eller risottoris som carnaroli eller liknande. Receptet är för åtta personer

Du behöver:

Paella

Kryddblandning:

2 dl hackad persilja

1 msk olivolja

0,5 dl citronjuice från färsk citron

2 st pressade vitlöksklyftor

Paella:

2 dl vatten

2 st påsar saffran

5 dl kycklingbuljong

2 msk olivolja

3 st kycklingbröst

2 dl chorizo korv i skurna i slantar

4 dl hackad gul lök

1 st finhackad röd chili

1 st burk krossade tomater

1/2 nät blåmusslor eller en burk med musslor

3 st pressade vitlöksklyftor

1 dl skuren prosciutto (skär i 2 cm strimlor)

0,5 kg oskalade räkor

1 tsk paprika pulver

7 dl aborioris

1,5 dl frysta ärtor

0,5 dl citronjuice från färsk citron

8 st citronklyftor (till garnering)

Gör så här:

Börja med kryddblandningen genom att blanda ihop alla ingredienser. Ställ åt sidan. Ta sedan fram en kastrull och blanda vatten, buljong och saffran. Låt vätskan börja sjuda (inte koka). Dra ned värmen och håll vätskan lite varm. Skala sedan räkorna och ställ åt sidan.

Hetta upp en paella panna eller en wokpanna. Tillsätt 1 msk olivolja och stek sedan kycklingfiléerna så att de får lite färg, ca 2 min på varje sida. Ta upp kycklingen och lägg de på en tallrik/fat. Stek sedan chorizokorven tillsammans med prosciutton i resterande olivolja i ca 2 min. Ta upp och lägg åt sidan. Dra ned värmen och stek nu den gula löken med chilin i ca 10 min under omrörning. Tillsätt sedan de krossade tomaterna, paprikapulver, pressad vitlök (3 st) och koka ca 5 min. Rör sedan ned riset under omrörning och tillsätt kryddblandningen, kycklingbuljongen med saffran, chorizo och prosciutton samt ärtor. Skär kycklingen i bitar och tillsätt även denna. Koka på låg till medeltemperatur i ca 10-12 min. Tillsätt sedan hela musslor (tryck gärna ned dem i riset så att de lättare öppnar sig) alt tillsätter man här musslor på burk. Koka ytterligare i ca 5 min eller tills vätskan helt är borta. Öka sedan värmen och fräs 2-3 utan att röra. Detta skapar en stekyta på riset, en soccarat, dvs en krispig yta på riset i botten av pannan. Tillsätt slutligen räkorna och citronjuicen. Ställ åt sidan gärna med en handduk ovanpå i ca 10 min.

Vid servering garneras paella pannan eller woken med citronklyftor.

Viva Espana!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *