Jag kan inte säga att jag gör paj så ofta och särskilt inte matiga pajer. Denna paj lärde jag mig göra för ca 20 år sedan i samband med en praktik på en restaurang. Den är magiskt god, snabb och göra och funkar utmärkt som vardagsmiddag eller till en buffé.

Du behöver:

Degen:

100 g någorlunda rumstempererat smör skuren i 1 cm kuber

200 g vetemjöl

1 ägg

2-3 msk kallt vatten

1 st nypa salt

Övriga ingredienser:

500 g nötfärs, gärna svensk och ekologisk

1 st finhackad alt riven liten gul lök

2-3 st pressade vitlöksklyftor

2 msk mjöl

1-1,25 dl vatten

3 st mogna och grovt tärnade tomater

4-5 st grovt hackade feferoni

2 dl creme fraiche, 34 %

3 msk majonnäs

1/2 tsk salt

1 st påse tacokrydda

100-125 g riven ost, gärna med lite smak

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225 C. Börja med att göra pajdegen. Blanda smörkuber, mjöl och salt i en degblandare. Nyp ihop smör och mjöl med fingrarna tills degen börjar få en ”sandig” textur. Gör en håll i mitten och tillsätt ägg och vatten. Använd vinge till degblandaren och kör snabbt ihop degen, max 30 sek. Krama ihop degen till en boll och kyl i ca 20-30 min. Kavla ut degen till ca 2 mm tillsammans med lite extra mjöl. Lägg över den tunna degen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Tryck till degen runt om inuti formen och spara ett ”överhäng” på ca 0,5 cm över kanten. Använd en kavel för att ta bort överflödig deg. Nagga degen några gånger med en gaffel och grädda i ca 10 min. Ta ut och låt svalna något.

2. Fräs nötfärs i lite olja tills den fått fin färg. Tillsätt lök och vitlök och fräs ytterligare 1-2 min. Tillsätt kryddpåsen och blanda noga. Pudra över mjölet och blanda och tillsätt sedan vatten. Salta och låt färsen småputtra i ca 5 min under viss omrörning. Ställ åt sidan.

3. Blanda majonnäs och creme fraiche i en skål. Fördela nötfärsen jämt i pajskalet. Lägg på hackade tomater och feferoni. Täck med creme fraiche och majonnäsblandningen. Avsluta med att lägga på riven ost. Grädda pajen i ca 25-30 min på 225 C. Servera med några nachochips och ev lite gräddfil.

Lämna ett svar