Jag bara älskar och woka och laborera med de asiatiska smakerna. Denna rätt tar ca 30 min att göra och funkar såväl till lunch som middag. Mat som de flesta i familjen gillar. Chilin sätter mer smak än styrka men testa vad som passar dig/er bäst. Du kan även addera andra grönsaker, ex broccoli, sockerärtor, morötter om du vill. Ta vad du har hemma vet jag! Recept för 4 personer.

Du behöver:

450-500 g tunt skivad flankstek i skivor (ca 2 mm tjocka skurna över fibrerna) alt lövbiff 

1 dl jordnötsolja alt rapsolja (fritering)

Sås:

3 msk hoisin sås

1 msk ketjap manis (söt soja)

2 msk mörkt muscovadosocker

1,5 tsk risvinäger

1 msk ljus soja

3 msk ljummet vatten (löser sockret lättare)

Övriga ingredienser:

1 dl maizena

8-10 st gröna sparrisar, “roten” borttagen och sedan skuren diagonalt i 2 delar

4-6 st salladslök, dela i 6-8 cm långa bitar (är salladslökarna kraftiga kan man dela dem en gång på längden)

1 msk riven vitlök

1 msk riven färsk ingefära

6-8 st torkade chili, jag använde mig av thai chilis

1 st huvud pak choi alt bok choi skuren i lite större bitar, se bild

Salt och vitpeppar

Gör så här:

1. Blanda alla ingredienser till sås. Rör om noggrant så att allt socker löser sig. Ställ åt sidan.

2. Koka upp lite vatten i en kastrull och blanchera sparrisen i ca 1 min. Skölj direkt med kallt vatten och låt sparrisen ligga kvar i det kalla vattnet (behåller sin gröna färg bättre om man kyler dem direkt)

3. Lägg maizena i en stor bunke. Krydda lätt med salt och vitpeppar. Lägg ned köttet och blanda väl så att allt kött är täckt av maizena. Hetta upp en wok alt stekpanna på hög värme. Tillsätt oljan. Skaka av överflödigt mjöl och lägg ned kött i två omgångar och fritera köttet i totalt ca 3-4 min tills det är krispigt, vänd efter halva tiden. Ta upp köttet och låt rinna av i en sil alt på hushållspapper. Upprepa proceduren med resterande kött. 

4. Spara lite av oljan från friteringen och hetta upp samma wok/stekpanna på medel/hög värme. Tillsätt ingefäran, vitlök och hela chili. Fräs i ca 15-20 sek utan att det tar någon färg. Vänd ned alla grönsaker och woka snabbt i ca 30 sek. Tillsätt köttet och sedan såsen och blanda väl. Låt bli varmt, ca 1 min. Servera direkt tillsammans med nykokt jasminris. 

Lämna ett svar