Financiers sägs härstamma från franska munkar under medeltiden. En annan teori gör gällande att kakan blev väldigt populär i finansdistrikten i Paris. Ordet financier kommer av den rektangulära form som i regel används som form och som påminner om en guldtacka. Oavsett hur de kommit till så är det en magiskt god “kaka” med smak av framförallt mandel. Att den är enkel att göra gör inte saken sämre. Byt ut hallon mot ex stora blåbär, eller björnbär. Recept för ca 10-12 st kakor.

Du behöver:

110 g osaltat smör + 5 g för smörjning av formar

135 g äggvitor

40 g strösocker

50 g vetemjöl

2-3 cl mörk rom

75 g mandelmjöl

125 g florsocker

10-12 st stora färska hallon (alt stora blåbär)

Gör så här:

1. Smält smöret på medelvärme tills det börjar få lite brun färg (brynt smör). Skaka gärna om kastrullen så att det inte bränns vid. Dra direkt från värmen och häll över smöret i en skål. Låt svalna helt.

2. Vispa samman de torra ingredienserna i en stor bunke. Vispa äggvitan i en separat skål så att den börjar bli lite ljus, tar ca 30 sek. Vänd ner den lätt uppvispade äggvitan i de torra ingredienserna och vänd rund med en slickepott. Tillsätt slutligen det kalla brynta smöret. Vispa kraftigt i 15 sekunder så att allt går ihop till en smet tjock smet. 

3. Sätt ugnen på 190 grader. Smöra små muffinsformar (jag använder en form med plats för 12 st). Fyll en spritspåse med smeten. Spritsa upp till ca hälften i varje form. Toppa med hallon (tryck ned hallonet 2 mm i smeten). Baka mitt i ugnen i ca 12-15 min tills de höjt sig och har en ljusbrun färg. Ta ut formen och låt  kakorna svalna i ca 10-15 min. Skär med en tunn kniv runtom och knacka/pilla försiktigt ut financiererna.  

Lämna ett svar