Saigon sallad funkar utmärkt en varm dag eller egentligen när som. Salladen är packad med smak från lime, koriander, ingefära, mynta, fisksås och chili. Du kan själv välja protein, ex scampi, kyckling eller helt vegetarisk. Vill du göra en helt vegetarisk ersätt fisksåsen med torkad shiitake och soja. Ett kallt glas rosé funkar utmärkt till denna rätt eller varför inte en kall öl av typen lager. Recept för ca 4-5 pers.

Du behöver:

400-450 g strimlad biff, ex lövbiff

4 msk ljus soja

2 msk mörk soja

2 tsk sesamolja

Dressing:

3 msk hackad thai basilika (kan bytas ut mot vanlig basilika)

3 msk hackad koriander

3 msk hackad mynta

0,7 dl ljummet vatten

3-4 msk limesaft

3-4 msk fisksås

3-4 msk muscovadosocker

1-2 st pressade vitlöksklyftor

1-2 msk finriven ingefära

2 tsk Sriracha sås

Övriga ingredienser:

250-300 g risnudlar

1/2 huvud grovt strimlad kinakål

3-4 st fint strimlade morötter (ca 2 mm breda och ca 5-6 cm långa)

3-4 st tunt skivade salladslökar

3/4 st gurka, delad på längden, urkärnad och skivad i tunna skivor

2 dl böngroddar, alt en burk (avrunnen)

1 st tunt skivad röd chili

0,5-1 dl krossade salta jordnötter

1 st lime delad i klyftor (garnering)

Sesamfrön

Gör så här:

1. Börja med att koka risnudlarna enligt rekommendation på förpackningen

2. Blanda alla ingredienser till dressingen i en skål. Vispa så att allt sockret löser sig. Ställ åt sidan.

3. Marinera köttet i sojan och sesamoljan i ca 10 min. 

3. Lägg väl avrunna och kalla risnudlar i en stor skål tillsammans med grönsakerna. Häll på dressingen och blanda väl.

4. Sila köttet från marinaden och woka biffen i olja på hög värme i 2-3 min under omrörning. 

5. Lägg upp salladen i djupa tallrikar och toppa med den varma biffen. Garnera med krossade jordnötter, sesamfrön och en klyfta lime.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *