Hemmagjord pasta är ju så gott och med spenat och ricotta som fyllning blir det en succé. Ricotta får en kompis i form av gorgonzola vilket kycklingballotinen är fylld med. Tillsammans med pancetta och en “tangy” sherryvinägersås blir det en komplett fullträff.

Du behöver:

4 st kycklingfiléer

Tortelleni med ricotta och spenat, kycklingballotine med gorgonzola och pancetta samt sherryvinägersås

100 g gorgonzola

4 st skivor pancetta

Tortellini:

150 g mjöl

50 g durum mjöl

2 ägg

2 msk kallt vatten

2 msk olivolja

Fyllning

2 msk olivolja + 1 msk smör

150 g färsk spenat

100 g ricotta

Salt och peppar

Sherryvinägersås:

1 st skivad vitlök

0,5 dl sherryvinäger

1 tsk dijonsenap

1 dl kycklingbuljong

0,7 dl grädde

2 tsk osaltat smör

Salt och peppar

Gör så här:

  1. Börja med att göra pastadegen. Häll vetemjöl och durum mjöl i en hög på ex ett bord eller större skärbräda. Gör ett hål i mitten och tillsätt ägg, vatten och olja. Arbeta utifrån och in med en gaffel till en kletig smet. Arbeta sedan med händerna och knåda degen noggrant, ca 10-15 min tills den blir elastisk (när man trycker på degen skall den gå tillbaka). Vira in degbollen i plastfilm och ställ in i kylen i 30-45 min.
  2. Fräs under tiden spenaten i smör och olivolja. Krydda med salt och peppar. Ställ in den stekta spenaten i kylen och låt den bli kall.
  3. Ta ut degen och dela den i fyra delar. Kavla varje del till den blir ca 0,5 tjock. Kör degen i en pastamaskin. Degen skall vara tunn men behöver inte vara på “smalaste steget” på pastamaskinen. Tänk på att hålla de pastabitar du inte arbetar med invirade i plast (förhindrar att degen blir torr).
  4. Stansa ut rundlar (använd ett stansjärn eller varför inte ett större glas med ca 8 cm i diameter).
  5. Krama ur vätskan ur spenaten. Lägg sedan en liten klick spenat och ricotta i mitten av rundeln.
  6. Blöt hälften av rundeln i kanten, ca 1 cm in och vik över den andra kanten. Vira “trekanten” runt fingret och fäst med lite vatten. Vik ned kanten något. Lägg tortellinin på en tallrik pudrad med lite durum mjöl.
  7. Koka upp en stor kastrull med vatten och tillsätt salt (8 g salt per liter vatten). Lägg ned tortellinin och koka dem tills de flyter upp till ytan. Ta upp men en hålslev och låt de rinna av något.
  8. Gör klart kycklingen innan du kokar pastan. Sätt ugnen på 200 g. Gör sedan ett snitt horisontellt på kycklingfilén men inte så att det går igenom. Upprepa om kycklingfilén är väldigt stor. Salta och peppra insidan samt lägg på några bitar gorgonzola. Rulla ihop kycklingen till en rulle och vira pancetta runt.
  9. Lägg kycklingrullarna på en plåt täckt med bakplåtspapper och stek i ugnen i ca 10-12 min. Stek dem sedan färdigt i en stekpanna tillsammans med lite olivolja tills pancettan fått fin färg.
  10. Använd samma stekpanna till såsen. Dra ned värmen till låg och tillsätt vitlöken. Fräs i ca 30 sek utan att vitlöken tar färg. Skruva upp värmen något och tillsätt vinägern. Låt det fräsa till och ha sedan i kycklingbuljong, grädde och senap. Koka ihop såsen i ca 10 minuter. Krydda med lite salt och peppar. Avsluta med att vispa ned smöret i såsen.
  11. Skär bord ändbitarna på kycklingrullarna. Lägg upp 2-3 bitar per tallrik, den nykokta tortellinin samt ringla lite sås mellan. Garnera med körvel, basilika eller någon annan ört.

2 thoughts on “Spenat och ricotta tortellini, kycklingballotine med gorgonzola och pancetta samt sherryvinägersås”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *