Katsu Sando är japanarnas motsvarighet till korv med bröd, typ! Så vad får du om du gör en Katsu Sando? Jo, en härlig sandwich med krispig kyckling, sötstark sås och krispig salladskål. Så gott med en kall öl till!! Man kan använda nötkött, ex entrecoté med vanligast och godast enligt mitt tycke blir fläskkött. Såsen som man använder heter Tonkatsu men är svår att hitta i Sverige. Har gjort en variant av såsen nedan som funkar minst lika bra som den på flaska.  Receptet är beräknat till 2-4 personer.

Du behöver:

4 st fjärilskotletter av gris alt benfria fläskkotletter

3 dl frityrolja alt mer om så behövs

Katsu Sando sandwiches

1 st uppvispat ägg

1 dl mjöl

2 dl panko (asiatiskt ströbröd)

Salt och svartpeppar

Tonkatsusås:

0,6 dl sake (alt risvinäger och vatten 1,5/4,5)

0,6 dl äppeljuice

0,6 dl worchestersås

2 tsk ljus soja

2 msk ketchup

2 tsk honung

1 st stor riven vitlök

1 st liten riven gul lök

Övriga ingredienser:

8 st skivor formbröd eller liknande bröd

Salladskål strimlad

Japansk stark senap, ex Karashi

Gör så här:

  1. Koka ihop sake och äppeljuice på hög värme till en sirap. Dra ned värmen till låg och tillsätt worchestersås, ketchup, soja och honung. Låt puttra några minuter och tillsätt sedan riven vitlök och gul lök. Låt små puttra ytterligare några minuter tills den råa löksmaken försvunnit. Såsen skall ha en tjock sirapsliknande konsistens.
  2. Dela fjärilskotletterna i 2 delar. Krydda med salt och svartpeppar. Vänd köttbitarna i mjöl, sedan äggsmeten och slutligen i panko.
  3. Hetta upp en tjockbottnad kastrull och tillsätt frityrolja. Fritera köttbitarna ca 3-4 min per sida tills de har fått fin färg. Vänd dem några gånger under friteringen så att de får jämn färg på båda sidorna.
  4. Lägg upp köttbitarna på ett galler och toppa med någon/några matskedar av såsen på varje köttbit.
  5. Stek bröden i smör alt rosta dem i en brödrost
  6. Stryk på ett tunt lager av senap på 4 av brödskivorna. Lägg en köttbit ovanpå och toppa med den strimlade salladskålen. Lägg på de sista 4 brödskivorna bröd och dela sandwichen på mitten.

 

Lämna ett svar