Fisk är verkligen en av mina favorit råvaror. Lubb är en torsk fisk med mycket fast kött och passar utmärkt i denna rätt. Hittar du inte lubb kan man använda torskrygg eller annan fast vit fisk. Receptet är för 4 personer. På bilden har jag en annan sås som funkar bra till denna rätt men nedan har jag använt sauce vierge. Börja gärna med att göra såsen så att den hinner “mogna”. Bon Appetit!!

Du behöver:

600 g lubb eller annan vit fast fisk

Stekt lubb med rostade gul -och rödbetor, blomkålscremé, rostad blomkål, fänkål, körvel och sauce vierge

3 msk olivolja

50 g smör

Blomkålspuré:

600 g blomkål

3 dl standardmjölk

1/2 st citron (saft)

Salt och peppar

Rostade betor:

3 st råa gulbetor

3 st råa rödbetor

50 g smör

2 msk olivolja

2 msk sherryvinäger

1 st kvist timjan

Sauce vierge:

3 st mogna tomater, skålade, skalade och urkärnade

2 st finhackade vitlöksklyftor

0,25 dl finhackad bladpersilja

0,25 dl finhackad basilika

2 dl kallpressad olivolja extravergine

Havssalt och svartpeppar

Citronsaft (efter tycke och smak)

Övriga ingredienser:

2 msk olivolja + 2 msk smör

3 st stora blomkålsträd

1 st polkabeta (röd/gul)

1 st kruka körvel

1 st liten fänkål skuren i tunna stora skivor (0,2-0,3 mm)

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 220 grader. Börja med att göra blomkålscremén. Skär ut blomkålsträden från blomkålen. Spara 3 st större. Sjud resterande blomkål i mjölk tills de är mjuka, ca 20-30 min. Mixa blomkålen i en foodprocessor och späd med mjölken till en slät cremé (den skall inte vara för tjock ej heller för tunn så späd med mjölken i omgångar). Tillsätt sedan citronsaft, salt och peppar och mixa snabbt. Häll över cremén i en skål och ställ in i kylen.
  2. Gör sedan sauce vierge genom att först tärna tomatköttet i små bitar. Lägg tomatbitarna i en skål och tillsätt övriga ingredienser. Låt såsen stå i rumstemperatur i 1-2 h.
  3. Skala betorna och skär dem i klyftor, ca 6 st per beta. Hetta upp en stekpanna med olivolja och smör och lägg i betorna. Stek i några minuter tills de får lite färg. Lägg i timjankvisten och ställ in stekpannan i ugnen i ca 20 minuter och dra sedan ned ugnstemperaturen till 150 grader och baka ytterligare 15 min tills de är mjuka men ändå har lite spänst. Ta ut betorna och tillsätt sherryvinägern. Blanda runt betorna i stekpannan och håll dem varma.
  4. Stek lubben så att den får fin färg på båda sidorna. Baka klart fisken i en ugnsform eller i stekpannan till innertemperaturen är 43 grader. Låt fisken vila några minuter innan servering.
  5. Medans fisken är i ugnen tillsammans med rödbetorna delas de 3 kvarvarande blomkålshuvudena på längden i ca 0,5 cm tjocklek. Stek blomkål och fänkålen i smör och olja tills de får färg. Ställ in stekpannan i ugnen i ca 10 min tills de är klara.
  6. Lägg upp betorna, (6-8 st per tallrik). Häll den svalna blomkålscremén i en spritspåse eller liknande och spritsa cremén mellan betorna på olika ställen. Lägg några blomkålsskivor mot betorna och garnera med körvel. Hyvla polkabetorna tunt med en mandolin och luta även dessa mot betorna på lite olika ställen, ca 2-3 skivor per tallrik. Lägg upp fisken och toppa med sauce vierge.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *