Kroppkakor är något jag gör alldeles för sällan. Det är ju så gott och men brynt smör och grädde blir det ju bara ännu bättre. Testa! Receptet är för 4 personer.

Du behöver:

600 g mjölig potatis

Kroppkakor med rårörda lingon, brynt smör och grädde

2 dl mjöl

3 äggulor

Salt

Fyllning:

20 g smör

300 g sidfläsk skuren i små tärningar

1 st finhacka gul lök

2 tsk kryddpeppar

Tillbehör:

1 pkt frysta lingon, ca 200 g

1,5 dl socker

100 g osaltat smör

1-1,5 dl grädde

Persiljekvistar

Gör så här:

  1. Börja med det rårörda lingonen. Häll de frysta lingonen på en stor tallrik och sprid ut dem. Strö socker över och rör med en gaffel med jämna mellanrum till sockret smält. Det brukar ta ett tag så gör gärna dessa dagen innan. Ett tips är att ställa tallriken på spisen vid varma plattor.
  2. Hetta upp en stekpanna och tillsätt smör. Lägg i den hackade löken och fläsket och stek på hög temperatur i några minuter. Tillsätt kryddpeppar och stek ytterligare några minuter till fläsket och löken fått fin färg. Lägg över på en tallrik och låt fläsk och lök kallna.
  3. Koka potatisen tills den börjar falla isär. Häll av vattnet och ställ tillbaka kastrullen någon minut på plattan så att potatisen ångas av. Ta fram en bunke. Pressa potatisen genom en potatispress ned i bunken. Tillsätt äggulor, mjöl och salt. Blanda i hop degen snabbt. Forma till bollar, något mindre än en tennisboll. Gör ett litet hål i bollen och fyll med fläsk och lökhacket. Nyp till degen där hålet var och forma till en boll. Ett tips är att använda lite blöta fingrar när man rullar.
  4. Koka upp 2 liter vatten tillsammans med salt. Dra ned temperaturen tills vattnet börjar sjuda. Lägg försiktigt ned kroppkakorna och låt de ligga där i 7-8 minuter eller tills de flyter upp.
  5. Ha i smör i en kastrull och smält det på relativt hög värme under vispning. Smöret skall få en lite brun ton men inte mer.
  6. Dela kroppkakorna på hälften och stek dem med fläsksidan mot stekpannan i någon minut eller två.
  7. Lägg upp några halverade kroppkakor, rårörda lingon, brynt smör och lite grädde. Garnera med persilja.

Lämna ett svar