När du vill äta något riktigt gott testa då denna lammfilé med krämig risotto. En eufori av smaker som får dina smaklökar att go bananas. Receptet är beräknat för 4 personer.
Du behöver:
500 g lammfilé

2 st kvistar färsk timjan
1 st krossad vitlök
25 g smör + 2 msk olivolja för stekning
Risotto:
1 msk smör + 4 msk olivolja
2 st finhackade schalottenlökar
350 g avorio eller aborioris (risottoris)
2 dl torrt vittvin
1, 5 liter varm grönsaksbuljong (använd gärna koncentrerad fond + vatten)
2 dl parmesanost
Salt och svartpeppar
Övriga ingredienser:
150 g färsk blad spenat
12 små skogschampinjoner
8 st skalade schalottenlökar
1 st påse mache sallad
1 st kruka bladpersilja
3 msk vildfond + 1 dl vatten
3 msk smör
2-3 msk olivolja
Salt och svartpeppar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader. Lägg de hela och skalade schalottenlökarna i en form. Häll över olivolja och blanda runt. Krydda med salt och lite peppar. Baka löken i ca 30-40 minuter. Dela löken horisontellt vid servering.
- Gör sedan risotton. Svetta den finhackade schalottenlökarna i smör och olivolja utan att det tar färg i ca 5 minuter. Använd gärna en tjockbottnad kastrull. Vänd sedan ned riset och höj temperaturen något. Blanda riset och löken och fräs i 2-3 min under försiktigt omrörning. Häll på vinet och låt det ånga bort nästan helt. Tillsätt buljongen i omgångar, ca 3 dl i taget. Koka på låg värme tills all buljongen är slut. Koktiden är ca 20 minuter. Smaka gärna på riskornen som kan ha en liten kärna. Dra kastrullen från värmen och tillsätt parmesanost, salt och peppar. Späd ev med mer buljong om risotton är för fast. En risotto skall vara krämig och en aning lös med tydligt tuggmotstånd i riskornen.
- Medans risotton kokar görs lammet, svampen och spenaten. Börja med att hetta upp en stekpanna på medel / hög värme. Tillsätt smör och olivolja. Lägg ned lammfiléerna och krydda med salt och svartpeppar. Lägg ned timjankvistar och vitlök och ös filéerna med smör/oljan. Stek tills köttet når en innertemperatur om 60 grader. Låt köttet sedan vila i ca 10 minuter innan det trancheras.
- Fräs skogschampinjonerna i smör och krydda med salt och peppar.
- Fräs spenaten i smör och olivolja och krydda med salt och peppar.
- Koka upp fond och vatten till lammskyn. Tillsätt eventuella köttsafter från det steka köttet. Låt såsen puttra i ca 5 minuter. Dra från värmen och vispa ned 1 msk kallt smör.
- Lägg risotton i mitten. Lägg på den steka spenaten och toppa med bitar av lammfilén. Garnera med schalottenlök, skogschampinjon, persiljekvistar och mache sallad. Ringla lammskyn över köttet.