En fantastik god rätt som funkar oavsett om det är söndagmiddag eller fina bjudningen med gäster. Den långa marineringen ger köttet en djup smak av rödvin och tillsammans med rökt sidfläsk och den mustiga och kraftiga såsen såsen så är detta en knock-out rätt.

Du behöver:

1 kg grytbitar av hjort

120 g gul lök skuren i bitar (0,5*0,5 cm)

40 g morot skuren i bitar (0,5*0,5 cm)

40 g stjälkselleri skuren i bitar (0,5*0,5 cm)

1 st lagerblad

4 g timjankvistar

10 g bladpersilja med stjälkar och blad

400 ml rödvin, gärna en bourgogne med druvan Merlot

100 g smör + 0,5 dl rapsolja

Bräserad smålök:

100 g skalade små steklökar

10 g osaltat smör

1 st timjankvist

1 st lagerblad

Salt och svartpeppar

1 dl vatten

Potatispuré:

1 kg mjölig potatis

200 g rumstempererat smör

1,5 dl grädde

1,5 dl standardmjölk

Salt och vitpeppar

Övriga ingredienser:

100 g champinjoner delade i kvartar

100 g tärnat rökt sidfläsk

50 g osaltat smör

1 st kruka kruspersilja

Gör så här:

 1. Börja med att reducera ned rödvinet med 1/3 i en kastrull. Låt vinet svalna
 2. Häll i det kalla vinet i en bunke. Lägg i grytbitar av hjort, morot, lök, selleri, persiljekvistar, lagerblad och timjankvistar. Plasta bunken och låt köttet marinera i 12 h i kylskåp.
 3. Sila av vätskan men behåll denna. Lyft ut hjortbitarna från grönsakerna. Spar även grönsakerna. Hetta upp en stekpanna på hög värme och bryn hjortbitarna i smör och lite olja i omgångar tills de har fin färg runt om. Lägg över i en ugnssäker gryta, ex en le creuset gryta med lock. 
 4. Stek sedan de marinerade grönsakerna i samma stekpanna med smör och lite olja så att de får fin färg, ca 10 min. Lägg över grönsakerna i grytan. 
 5. Häll i rödvinsmarinaden i stekpannan och vispa så att smakämnen frigörs från stekpannan (deglacera). Häll över vätskan i grytan. 
 6. Ställ in grytan i ugnen på 85 grader och kör i ca 4-6 timmar. Alternativt kan man koka grytan på låg värme på plattan. Rör om då och då och smaka på köttet efter några timmar för att inte över eller underkoka det. Det skall vara mört men inte falla isär. Salta och peppra (tänk på att sidfläsket är lite salt).
 7. Fräs smålökarna på låg värme i lite smör, timjan och lagerblad i ca 10 min, skall inte ta färg. Tillsätt vattnet och småsjud lökarna tills de är mjuka men ändå har lite spänst
 8. Fräs sidfläsket i 10 g smör på hög värme så att det blir krispigt. Lägg över på en bit hushållspapper. 
 9. Fräs champinjonerna i 40 g smör på högvärme så att de får fin färg. Krydda med salt och peppar.
 10. Lägg i sidfläsk och champinjoner i grytan när köttet är klart. Håll grytan varm på låg värme. 
 11. Gör sist moset. Koka potatisen tills den börjar gå sönder. Häll av vattnet och låt potatisen ånga i 5 minuter. Pressa potatisen genom en potatispress i en bunke. Tillsätt smör, grädde och mjölk i omgångar under vispning. Moset skall vara luftigt. Avsluta med salt och vitpeppar. 
 12. Häll upp hjortgrytan på tallrikar, garnera med ljumna smålökar och spritsat potatispuré. Strö över lite hackad persilja och en timjankvist.

Lämna ett svar