Du behöver:

10 st stora potatisar (mjölig sort)

Skomakarlåda på kalventrecoté

2 msk rapsolja eller motsvarande

75 g smör

1 dl grädde

2 dl mjölk

600 g kalventrecoté skuren i skivor

1 pkt strimlad bacon

1/2 purjolök strimlad

Rödvinssås:

2 msk rapsolja eller motsvarande

1/2 gul lök skivad

1 st morot skuren i slantar

1 st vitlök

2 msk tomatpuré

2 dl rödvin

5 dl kalvfond

3 st vitpepparkorn

1/2 st lagerblad

1 msk rödvinsvinäger

20 g smör

Salt och vitpeppar

Gör så här:

Börja med att göra såsen. Hetta upp en gryta eller stekpanna på medelvärme. Tillsätt oljan. Fräs lök, morot, vitlök, timjan, under omrörning några minuter. Tillsätt tomatpurén och låt fräsa med ytterligare några minuter fortfarande under omrörning. Tillsätt lagerblad, vitpepparkorn, vinet och vinägern. Låt såsen sjuda på låg/medelvärme till hälften av vätskan återstår. Tillsätt sedan kalvfonden och koka ned vätskan till ca hälften (blir ca 3 dl sås). Sila såsen genom en finmaskig sil över till en ny gryta. Blanka av såsen genom att vispa ned smör. Smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan.

Gör sedan potatismoset. Koka sönder potatisen. Sila bort vattnet och låt potatisen ånga av några minuter. Mosa potatisen med en elvisp eller visp. Tillsätt 50 g smör. Tillsätt sedan mjölk och grädde i omgångar till önskad konsistens. Salta och peppra.

Hetta sedan upp en stekpanna på hög värme och tillsätt lite rapsolja och smör. Lägg i en vitlöksklyfta och lite timjan. Stek sedan kalventrecotén i ca 2 minuter på varje sida. Salta och peppra. Ta upp köttet och låt det vila ca 5 minuter. Fräs i samma stekpanna det strimlade baconet tills det fått fin färg. Sila bort överflödigt fett och tillsätt den strimlade purjolöken. Fräs bacon och purjolökshacket i några minuter.

Arrangera genom att lägga upp potatismos på en tallrik. Lägg sedan på en skiva kalventrecoté. Toppa köttet med bacon och purjolökshacket och avsluta med att slå över den varma såsen.

 

Kombinationen luftigt potatismos, bacon, kött och sås är bara världsklass. Njut av varje tugga!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *