Du behöver:

Mac & Cheeze

200 g gruyère ost grovt riven

100 g mozzarella grovt riven

7 dl standardmjölk (3%)

0,8 dl vetemjöl

75 g smör

0,5 tsk vitlökspulver

0,25 tsk vitpeppar

0,5 tsk lökpulver

o,5 tsk salt

1 dl panko (ströbröd)

400-500 g pasta, gärna “armbågspasta” (lite större böjda makaroner) eller liknande sort

1 st litet knippe kruspersilja

Gör så här:

Börja med att sätta ugnen på 180 grader. Koka pastan enligt anvisning. Dra av 1 minut på koktiden. Sila av pastan och lägg tillbaka i kastrullen. Tillsätt ca 25 g smör och blanda med den varma pastan. Ställ åt sidan. Hetta upp en ny kastrull och tillsätt ca 50 g smör. När smöret smält tillsätt mjöl. Fräs under omrörning på medelvärme i ca 1 min. Tillsätt 2 dl av mjölken och vispa konstant för att undvika klumpar i såsen. Tillsätt sedan resten av mjölken och kryddorna. Låt koka på låg till medelvärme i ca 8-10 min. Tänk på att vispa lite då och då. Tillsätt sedan den rivna osten direkt ned i såsen. Rör snabbt om och häll såsen över pastan.

Smöra eller olja lätt en ugnsfast form (25*35 cm). Häll över pastasåsen i formen. Toppa med panko och grädda sedan i ugnen i ca 20 min. Strö över lite hackad persilja.

 

En pastarätt för själen. Jag säger bara ost, ostigare, ostigast. Njut!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *