Du behöver:

200 g gruyère ost grovt riven
100 g mozzarella grovt riven
7 dl standardmjölk (3%)
0,8 dl vetemjöl
75 g smör
0,5 tsk vitlökspulver
0,25 tsk vitpeppar
0,5 tsk lökpulver
o,5 tsk salt
1 dl panko (ströbröd)
400-500 g pasta, gärna “armbågspasta” (lite större böjda makaroner) eller liknande sort
1 st litet knippe kruspersilja
Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 180 grader. Koka pastan enligt anvisning. Dra av 1 minut på koktiden. Sila av pastan och lägg tillbaka i kastrullen. Tillsätt ca 25 g smör och blanda med den varma pastan. Ställ åt sidan. Hetta upp en ny kastrull och tillsätt ca 50 g smör. När smöret smält tillsätt mjöl. Fräs under omrörning på medelvärme i ca 1 min. Tillsätt 2 dl av mjölken och vispa konstant för att undvika klumpar i såsen. Tillsätt sedan resten av mjölken och kryddorna. Låt koka på låg till medelvärme i ca 8-10 min. Tänk på att vispa lite då och då. Tillsätt sedan den rivna osten direkt ned i såsen. Rör snabbt om och häll såsen över pastan.
Smöra eller olja lätt en ugnsfast form (25*35 cm). Häll över pastasåsen i formen. Toppa med panko och grädda sedan i ugnen i ca 20 min. Strö över lite hackad persilja.
En pastarätt för själen. Jag säger bara ost, ostigare, ostigast. Njut!