Du behöver:

50 g jäst

Sirapslimpor

50 g smör

5 dl filmjölk (1,5%)

1 msk salt

2 dl ljus sirap

6 dl vetemjöl special

8-9 dl rågmjöl

Gör så här:

Smält smör på låg värme i en kastrull. När smöret smält tillsätt filmjölk och värm till 37 grader (använd en termometer om du är osäker). Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt vätskan, salt och sirap. Vispa så att jästen löser sig. Bland rågmjöl och vetemjöl och tillsätt i omgångar i vätskan. Använd med fördel en Kitchen Aid eller liknande med degkrok. Kör till en smidig deg, ca 5 min. Ta upp degen och knåda den lite för hand och tillsätt ev mer mjöl om så behövs. Jäs degen i degbunken i 40 min under en handduk. Ta sedan ur degen och knåda den smidig och dela den i 2 delar. Forma 2 st limpor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Jäs i ca 30-40 min. Sätt ugnen på 200 grader och grädda limporna i 35-40 min i mitten av ugnen. Lägg gärna på ett bakplåtspapper efter hälften av tiden för att undvika att de får för mycket färg. Låt svalna på ett galler.

Servera med ditt favoritpålägg och en kopp te eller kaffe. Eller varför inte till en soppa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *