Du behöver:

300 g skalad och tärnad jordärtskocka

Jordärtskockssoppa med bacon och brödkrutonger

200 g skalad och tärnad potatis (gärna mjölig sort)

1 dl vittvin (torrt)

1 st finhackad schalottenlök

1 st finhackad vitlöksklyfta

6 dl spädd grönsaksbuljong

2,5 dl grädde

20 g smör

2 st kvistar timjan (bladen)

Salt och peppar

Tillbehör:

1 pkt bacon

Brödkrutonger av ex surdegsbröd

Olivolja

Timjan

Gör så här:

Koka jordärtskocka och potatis mjuka. Häll bort kokvattnet och låt ånga av. Hetta upp en kastrull och tillsätt smöret. Fräs lök och vitlök under omrörning i några minuter utan att löken tar färg. Tillsätt den kokta potatisen och jordärtskocka, vittvin, buljong och timjan. Låt sjuda i några minuter. Mixa i en blender till en slät soppa. Häll tillbaka soppan i kastrullen och tillsätt grädde och kryddor. Låt småsjuda i några minuter. Mixa gärna soppan med en stavmixer precis innan servering för att få en skummig soppa.

Stek baconet knaprigt. Stek sedan krutonger i baconfettet med en krossad vitlöksklyfta alt fräs i olivolja och lite smör tills krutongerna är knapriga. Häll upp den varma soppan och toppa med bacon, krutonger och några blad timjan. Avsluta med att ringla över lite god olivolja.

En mättande och varmsoppa som funkar utmärkt på hösten eller vintern när det är murrigt ute. Servera gärna med ett gott bröd till.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *