Denna soppa, gjord på rostade solmogna, gärna svenska sommartomater, är bara världsklass god. Testa så förstår du!! Recept beräknat för ca 4 st pers.

Du behöver:

1 kg solmogna tomater (gärna svenska och ekologiska)

3 msk osaltat smör

125 g finhackad schalottenlök

40 g hackad vitlök

6-7 dl kycklingfond (ex vatten + buljongtärning/fond eller egengjord ljus kycklingfond, eller grönsaksfond)

1,5 tsk salt

1,5 tsk svartpeppar

0.75 dl vispgrädde alt matlagningsgrädde

1/2-1 tsk chili flakes

1,5 tsk paprikapulver

1,5 tsk socker

Färsk basilika

Färsk timjan

Olivolja + rapsolja

Gör så här:

1. Dela tomaterna i 4 st delar. Lägg över dem på en ugnsplåt/form. Krydda med salt, svartpeppar och 3 msk olivolja. Blanda snabbt och rosta tomaterna i ugn i ca 210 grader i 20-25 min (mitten av ugnen). 

2. Hetta upp en kastrull på medelvärme och tillsätt 1 msk rapsolja + 3 msk smör. Fräs den hackade löken i ca 5 min. Tillsätt sedan vitlöken och 2-3 st kvistar timjan och fräs ytterligare 2-3 min. Addera sedan paprikapulver och chiliflakes samt de rostade tomaterna. Fräs i ca 2-3 min.

3. Tillsätt sedan kycklingbuljong (alt grönsaksbuljong) och låt soppan sjuda i ca 5-7 min. Ta sedan bort timjankvistarna och mixa soppan helt slät i en mixer alt med stavmixer. Häll över den mixade soppan till en kastrull och tillsätt grädde och några strimlade basilikablad. Justera/smaka av med ev lite socker (om tomaterna ex har lite för hög syra) samt ev lite mer salt och svartpeppar. 

4. Servera soppan tillsammans med en grillad ost sandwich eller bara rostad bröd.