Klassisk fransk matlagning när den är som bäst. En rätt packad med smak och dessutom klar inom 30 min.

Du behöver (4 st pers):

3 st kycklingfiléer (gärna majskyckling)

2 st små finhackade schalottenlökar

7 st champinjoner, kvartade

2 dl vispgrädde

1,5 dl rostad kycklingfond 

4-5 msk cognac

1,5 dl torrt vitt vin, ex Sauvignon Blanc (gärna franskt)

3 msk smör + 5 msk olivolja

Salt och svartpeppar

Kruspersilja

Gör så här:

1. Hetta upp en stekpanna på medel/hög värme. Tillsätt 2 msk olivolja. Lägg ned kycklingfiléerna och krydda med saltet. Stek i ca 2 min på varje sida. Tillsätt smöret och stek ytterligare 2 min på varje sida. Ta upp kycklingfiléerna och krydda lätt med svartpeppar runt om. Håll dem varma i en ugn på ca 70 grader medans såsens görs. Häll av fettet från stekpannan men låt ev fastbrända bitar etc som fastnat i pannan vara kvar.

2. Hetta upp en ny stekpanna och tillsätt resterande olivolja. Stek svampen snabbt tills den fått lite färg. Krydda med svartpeppar och salt. 

3. Hetta upp stekpannan som användes för kycklingen på medelvärme. Till löken och låt svettas någon minut. Tillsätt sedan champinjonerna och fräs ytterligare någon minut. Öka värmen och deglacera stekpannan med vitt vin och cognac (deglacera = skrapa stekpannans botten med en träslev/stekpannan). Låt puttra i ca 2-3 min. Sänk värmen något och tillsätt sedan kycklingfonden och låt vätskan koka ned till ca hälften. Tillsätt till slutligen grädden och låt såsen koka ihop till önskad konsistens (såsen skall ”fastna” på baksidan av en sked), ca 5-10 min. 

4. Lägg ned kycklingen i såsen och låt det små puttra tills kycklingen har en innertemperatur på ca 68-70 grader (använd en termometer). Vänd kycklingfiléerna då och då. Ta sedan upp kycklingen och låt dem vila i ca 5 min. Tillsätt ev ca 0,5 dl grädde till såsen och ge den ett uppkok. 

5. Servera kycklingen med såsen och champinjonerna tillsammans med pasta, ris, potatispuré eller bara en grön sallad. Toppa kycklingen med lite hackad persilja.