Lamm Bhuna
Indisk mat fascinerar och berör. Ganska enkel mat men ofta packad med färg och smak. Här kommer ett favorit recept på Lamm Bhuna med kryddiga och intensiva smaker. Äts gärna med pilaffris, ex med saffran, raita, koriander och chipatibröd.
Du behöver:
2 msk smör eller ghee + 2 msk rapsolja
1 tsk hela kummin frön
1 stk hel kanelstång (mellan)
4 st grön kardemumma kapslar
2 st mellan stora gula lökar skurna i större bitar
3 st vitlöksklyftor
1 tsk mald koriander
2 tsk riven färsk ingefära
2 st lagerblad
2 tsk spiskummin
2-3 st chili, röda
1 tsk mald kummin
1 tsk gurkmeja
1/2 krm mald nejlika
1/2 tsk malen svart peppar
1-1,5, kg lammstek (ta bort fett och senor och skär bitar i ca 2-2,5 cm)
1 st hel röd paprika i större bitar
6 st hela tomater
3 msk tomatpuré
3,5 dl kycklingbuljong
1-2 tsk salt
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 170 g.
2. Hetta upp en ugnsfast gryta på medelvärme. Tillsätt olja, smör/ghee. Lägg i kumminfrön, kanelstång och kardemummakapslar. Fräs i ca 2-3 min tills det börjar dofta.
3. Tillsätt sedan lök, vitlök, ingefära. Fräs under omrörning i ca 4-5 min tills löken fått lite lätt färg. Tillsätt sedan finhackad chili, spiskummin, gurkmeja, svartpeppar, hälften av saltet, mald kummin och nejlika. Fräs under omrörning i ca 2-3 min. Tillsätta sedan lammbitarna och fräs i ca 5-7 min tills de tagit lätt färg. Tillsätt sedan tomatpuré och fräs 2-3 min. Vänd sedan i paprika, tomat och buljongen. Lägg på ett lock och ställ in i ugnen i ca 1,5 h.
4. Ta av locket och låt ”grytan” koka på spisen på medelvärme tills buljongen tjocknar och köttet är helt mört.
Servera med ris, pilaffris, raita eller yoghurt, nan-bröd eller chipatis.