Här kommer en favoriträtt och dessutom vegetarisk. Receptet är för ca 4 personer

Du behöver:

5 st normalstora råa, skalade och grovt rivna rödbetor

2 st normalstora, råd, skalade och grovt rivna morötter

2 ägg

1,5 dl ströbröd

1/2 burk kikärtor

2-3 tsk spiskummin

1,5 tsk Ras el Hanout (kryddblandning)

2 tsk salt

1 krm svartpeppar

30 g smör + 3 msk olivolja (stekning)

Fetaostcreme:

200 g lätt creme fraiche

100 g fetaost (av bra kvalité)

2 msk honung

2 st rivna vitlöksklyftor

Salt och svartpeppar

Övriga ingredienser:

6-8 st Små amandine potatisar eller annan sort

Valnötter

Oregano eller timjan

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg de rivna rödbetorna och morötterna i en bunke. Mixa kikärtorna med en stavmixer och tillsätt kikärtscremen till bunken. Tillsätt ägg, kryddor och ströbröd. Blanda noga och låt svälla i ca 10 min. Är smeten för lös tillsätt då mera ströbröd. Forma till små biffar. Hetta upp en stekpanna på medelvärme och stek biffarna i smör och olja i ca 4-5 min per sida. Ställ in biffarna i ugnen i ca 10-15 min. 

2. Dela potatisarna på mitten, längs med. Koka potatisen i ca 6-8 min i lättsaltat vatten och häll sedan bort vattnet. Hetta upp en stekpanna på medelvärme och tillsätt olivolja och smör. Tillsätt potatisen och stek tills potatisen fått fin färg och är klar. Krydda med salt och peppar. Varmhåll i ugnen tillsammans med biffarna. 

3. Vispa creme fraiche och fetaost, honung, vitlök och kryddor i en mixer med visp eller på annat sätt till en slät creme. Ställ in i kylskåpet.

4. Lägg upp några biffar, tillsammans med den rostade potatisen och fetaostcremen. Garnera med grovt hackade valnötter och några blad oregano alt timjan. Avsluta med att ringla lite olivolja över. Bon Appetit!!


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *