Mycket umami i denna italiensk inspirerade rätt. Umami är 5 grundsmaken utöver sött, salt, surt och beskt. Umami hittar du i svampen, tomaterna och parmesanosten. I detta recept använder jag torkad Karl Johan men det går även bra att använda icke torkad. Receptet är beräknat till 4 personer.

Du behöver: 

600 g hängmörad ekologisk biff

Färsk timjan

1 st vitlök

30 g smör

Gremolatasmör:

100 g rumstempererat smör

0,5-1 dl finhackad bladpersilja

1 st citron (zesten)

2 st finrivna vitlöksklyftor

Risotton:

2 st finhackade schalottenlökar

50 g smör

4 msk olivolja

4 dl avorio eller aborioris (risottoris)

2 dl torrt vitt vin

1,5 l spädd kycklingbuljong alt grönsaksbuljong

2-3 dl finriven parmesanost

5 st grovrivna skogschampinjoner

2 msk torkad och fint malen Karl Johan svamp

Bakade tomater:

0,5 dl olivolja

1 st ask små kvisttomater av bättre sort

1 st litet knippe med färsk timjan

2 st krossade vitlöksklyftor

Salt och peppar

Övriga ingredienser

2 st citroner

1 msk finmalen Karl Johan

Gör så här:

  1. Börja med att göra gremolatasmöret. Blanda smöret med persilja, citronzest och vitlök. Krydda med lite salt och peppar. Lägg smöret på ett bakplåtspapper och rulla ihop till en rulle. Lägg in smöret i frysen. Ta fram smöret 10 minuter innan servering.
  2. Sätt ugnen på 125 grader. Lägg tomater på kvist i en ugnsfast form. Krydda lätt med salt och peppar. Tillsätt olivolja, vitlök och timjan. Blanda väl och baka tomaterna i minst 45 min i ugnen.
  3. Gör sedan risotton. Börja med att fräsa den rivna svampen ganska hårt i en stekpanna tillsammans med 2 msk olivolja. Ställ åt sidan. Fräs sedan schalottenlöken i smör i en kastrull på låg till medelvärme. Löken skall inte ta färg.
  4. Lägg i den stekta svampen och pulvret från den malda Karl Johan svampen och fräs i några minuter. Vänd i riset och 2 msk olivolja och fräs i ca 2-3 minuter under försiktig omrörning.
  5. Häll på vinet och låt det ånga bort helt. Tillsätt sedan den varma buljongen i omgångar. Sänk värmen något. Rör ofta och sakta tills all vätska är absorberad av riset. Det tar ca 17-20 min. Ta bort kastrullen och vänd ned parmesanosten. Se till att risotton är lös när osten vänds ned. Blir den för tjock tillsätt lite vatten alt olivolja. Risotton skall vara krämig och en aning lös med visst tuggmotstånd i riskornen.
  6. Hetta upp en stekpanna och tillsätt smör. Krydda biffarna med salt och peppar och lägg ned köttet när smöret “tystnat”. Lägg i vitlök och timjan i stekpannan. Stek ca 2-3 minuter på varje sida av köttet och ös med smöret flera gånger. Ta upp köttet och låt det vila i minst 5 minuter.
  7. Stek halverade citroner i pannan med köttet vilar.
  8. Lägg upp risotto, skivad biff, tomater och den stekta citronen. Toppa köttet med gremolata smöret och strö lite “snö” av mald Karl Johan över tallriken.

Lämna ett svar