En vietnamesisk rätt mycket umami som definitivt kommer att snurra upp dina smaklökar. Buljongen som tar flera timmar att göra är verkligen grejen med denna hälsosamma och smakfulla rätten. Testa, du kommer inte att bli besviken. Receptet är för 4-6 personer.

Du behöver:

3 kg kalvben, oxsvans (gärna en blandning av dessa)

5 l vatten

600 g biff

1 msk salt

1 msk socker

1 st gul lök skalad och delad på hälften (viktigt att löken delas vid roten)

Kryddning:

1 st gul lök skalad, delad och rostad

10 cm färsk ingefära delad i två delar och tunt skivad

3 st stjärnanis

2 st kanelstänger

3 st kapslar av svart kardemumma

1 msk hela korianderfrön

1 msk bonitoflingor (Katsuobushi)

10 st nejlikor

Övriga ingredienser och garnering:

100 g vårlök skuren i tunna skivor

500 g risnudlar

1 st gul lök tunt skivad som sedan läggs i isvatten

2 st lime

400 g böngroddar

Färsk koriander

Färsk thai basilika

Srirachasås

Hoisinsås

Fisksås

Gör så här:

1. Lägg oxsvans och kalvben i en stor gryta. Täck med kallt vatten. Låt koka upp. Koka sedan häftigt i ca 10 min. Kasta bort vattnet. Upprepa proceduren en gång till. Spola rent kastrullen mellan gångerna. Skölj benen under kallt vatten och lägg dem sedan i grytan. Fyll på med kallt vatten så att benen täcks. Ha i den halverade löken, salt och socker. Lägg i biffen och stick en termometer i den. Koka upp på medelvärme. Dra sedan ned värmen så att buljongen bara sjuder (en för häftig kokning gör att buljongen blir grumlig). Skumma buljongen hela tiden för att undvika att den blir grumlig. 

2. Rosta löken i en torr stekpanna alt med en brännare så att löken blir svart/brun. Rosta de torra kryddorna i stekpanna på medel värme i 5-10 minuter (detta gör att smakerna från kryddorna frigörs). Lägg de rostade lökhalvorna, bonitoflingor, skivad ingefära och de rostade kryddorna i en kryddsil alt i en muslin. Stoppa ned kryddsilen/muslin i grytan. 

3. Ta upp biffen ur grytan när innetemperaturen är runt 50 grader. Ta även bort lökhalvorna. Låt buljongen med sjuda ytterligare 2-4 timmar.

4. Sila buljongen genom en finmaskig sil. Se till att inte få med eventuella bottensatser. Håll den silade buljongen varm.

5. Lägg risnudlar i kallt vatten i ca 30 min. Koka sedan upp kastrull med vatten och salt. Koka nudlarna i ca 30 sekunder. Lägg de varma nudlarna i en skål. Skiva biffen tunt och lägg i skålen. Slå den heta buljongen över så att den täcker både nudlar och biff. Strö över skivad vårlök, böngroddar och den skivade löken. Garnera med blad av thai basilika och koriander. Låt alla få krydda sin Pho med lime, fisksås, sriracha och hoisinsås6

 

Lämna ett svar