Pasta vongole är en klassiker och så god. Här kommer mitt recept på rätten.

Du behöver:

Pasta vongole

Pasta:

3 dl durum mjöl

1 st ägg

1 st äggula

3 msk kallt vatten

2 msk olivolja

1/2 tsk salt

Övriga ingredienser:

1 st nät hjärtmusslor

1 tsk chili flakes

20 st skålade och skalade cotailtomater

2 st stora finhackade schalottenlökar

1 st knippe bladpersilja

4 msk olivolja

4 st finhackade vitlöksklyftor

1 dl vittvin

1/2 citron (zest)

Gör så här:

Börja med pastan. Kör samtliga ingredienser i en köksassistent i ca 5-10 min. Använd degkrok. Knåda sedan degen smidig. Har du ingen köksassistent kan man blanda samtliga ingredienser och knåda degen i ca 10-15 min för hand tills den är smidig. Lägg in “degbollen” i plastfilm i kylskåpet i ca 30 min. Ta ut degen och dela den i 2 delar. Kavla ut till ca 0,5 cm tjockt och kör degen genom pastamaskinen på läge 0. Fortsätt att köra degen genom alla steg till den är tunn. Dela den i ca 20-30 cm bitar och kör igenom valsen för tagliatelle. Mjöla pastan lätt och lägg på en tallrik och kläd den med plastfilm (detta för att förhindra att pastan torkar). Koka pastan i kraftigt saltat vatten i ca 3 min. Häll av i durkslag och spola snabbt med kallt vatten.

Hetta upp en kastrull på medel/hög värme och tillsätt 2 msk olivolja. Tillsätt hälften av schalottenlöken och vitlöken. Fräs i 1 minut utan att löken tar färg. Tillsätt de tvättade musslorna och några persiljestjälkar. Tillsätt sedan vinet. Lägg på lock och låt puttra i ca 5 min eller tills musslorna öppnat sig. Ställ åt sidan.

Hetta upp en stekpanna på medel/hög värme och tillsätt resterande olivolja. Fräs resterande vitlök, schalottenlök och chili flakes under omrörning i ca 30 s. Tillsätt tomaterna genom att krossa dem i handen. Häll sedan över buljongen som blivit från musselkoket. Salta och peppra. Lyft över musslorna och tillsätt den nykokta pastan samt persilja.

Lägg upp på ett stort fat och strö ytterligare finhackad persilja och lite citronzest över. Servera med ett gott bröd. Lägg till stekt vit fisk om du vill ha en ännu matigare pasta.

Lämna ett svar