Denna rätt sägs vara skapad av Sirio Maccioni, en italiensk kock och ägare av b.la den legendariska restaurangen Le Cirque i New York. När rätten introducerades i slutet av 70-talet flockades folk till restaurangen för just denna rätt. Jag förstår varför! Recept för ca 4-6 pers. 

Du behöver:

500 g pasta, gärna spagetti eller linguine

2 st mogna, stora och grovt skurna tomater alt 10-12 st delade coctailtomater

75 g pinjenötter alt valnötter

0,5 dl + 3 msk olivolja

1 tsk pressad vitlök

0,5 dl finskuren basilika

2 dl små floretter av broccoli eller romanesco

250 g sockerärtor, snett skurna på mitten

2 st små zucchini, skurna på längden i 4 delar och sedan skurna i bitar om ca 6 mm

12 st sparrisar, skär bort knopparna och skala sparrisstjälkarna och skär dem i 6 mm stora bitar

250 g tunt skivade champinjoner alt skogschampinjoner

1 dl frysta ärtor

0,6 dl kycklingfond (vatten och fond)

2 dl finriven parmesanost

1,5 dl vispgrädde

1 dl finhackad bladpersilja

5 msk smör i små bitar

Salt och svartpeppar

Gör så här:

1. Börja med att rosta nötterna i en stekpanna utan fett. Skaka/rör om hela tiden så att de inte bränns vid. De skall få en fin och lite brun färg. Häll över på en tallrik och låt sedan svalna. 

2. Koka upp vatten i en vid kastrull. Lägg ned sparrisbitar, sparristoppar, broccoli, sockerärtor och zucchini. Blanchera grönsakerna i ca 1 min. Lyft över dem direkt i isvatten för att stanna av kokningen samt se till att grönsakerna behåller sin gröna färg. Låt dessa rinna av noga innan du tillsätter dem vid punkt 5. 

3. Hetta upp en ny liten kastrull på medelvärme och tillsätt 3 msk olivolja, tomaterna, 1/2 tsk pressad vitlök, 0,5 dl persilja samt basilikan. Fräs sakta i några minuter tills tomaterna börjar mjukna, ca 4-5 min. Ställ sedan åt sidan. 

4. Koka upp vatten till pastan i stor kastrull och tillsätt salt (tänkt på att vattnet skall smaka salt). Tillsätt pastan och koka den al dente. 

5. Hetta upp en stekpanna på medelvärme och tillsätt 0,5 dl olivolja. Lägg i svampen och fräs någon minut. Ha sedan i hälften av vitlöken och 0,5 dl persilja. Fräs ytterligare någon minut eller två tills svampen fått fin färg. Tillsätt ärtor och de avrunna grönsakerna och låt fräsa till all vätska är borta (dvs vattnet). Tillsätt sedan grädde, kycklingbuljong, parmesanost och smör. Krydda med salt och peppar. Låt småputtra till osten smält. Lägg i den nykokta pastan och blanda noga. Låt koka ihop i någon minut eller två. Värm upp kastrullen med tomathacket. 

6. Lägg upp pastan i djupa tallrikar. Toppa med tomathacket/såsen, rostade pinjenötter/valnötter och strö lite parmesanost över. Vrid några varv på pepparkvarnen och ringla lite god olivolja över. Bon Appetit!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *