En helt underbar efterrätt och showstopper till vilket festligt tillfälle som helst. Glassen kan du ändra efter tycke och smak, likaså om du vill ha eller inte ha en annan sylt. Testa med rommarinerade körsbär och chokladglass eller ta de smaker du gillar. Recept för 4 pers.

Du behöver:

Sockerkaka eller tårtbotten, 4 st rundlar om ca 8-9 cm i diameter och knappt 1 cm tjock.

0,5 dl glass, jag gjorde egen chokladglass men köpt går lika bra

6 msk hallonsylt

Italiensk maräng:

0,6 dl vatten

150 g socker

2 st stora ägg, äggvitor endast

1 msk citronsaft

Gör så här:

1.  Skopa upp glass och lägg dem i muffinsformar av plåt eller liknande (detta görs bara för formens skulle på själva slutprodukten). Ställ in formen i frysen i ca 30 min så att de är helt frysta.

2. Stansa ut rundlar med en stansjärn eller ett större glas till ca 8-9 cm i diameter. Lägg på ca 1-1,5 msk sylt på varje rundel. Ta fram glassformen. Plocka ut glassrundlarna ur formen och lägg dem med den vidaste sidan mot sylten. Lyft över dem på en form och ställ in i frysen i ca 30 min. Viktigt att glassen är riktigt kall.

3. Gör sedan marängen. Blanda vatten och socker i en kastrull. Koka upp till 121 grader (använd termometer). När temperaturen når ca 80-90 grader så börjar du vispa äggvitan tillsammans med citronsaften på hög fart antingen med elvisp eller i en Kitchen Aid. När äggvitan börjar få lite form, tar ca 2-3 min tillsätts den varma sockerlagen i en svag stråle. När sockerlagen tillsatts fortsätt att köra i ca 6-8 min på hög hastighet tills marängen är hård och glansig.

4. Ta fram glassbakelserna från frysen. Lägg marängen i en spritspåse med tyll och spritsa runt om glassen så att allt täcks av maräng. Gratinera i ugnen på grill i ca 1,5-2 min på 220  grader tills marängen börjar få lite färg. Servera direkt med lite bär som du tycker passar och pudra lätt med florsocker. 

Lämna ett svar