En supergod och lättlagad, under 30 min, rätt med härliga smaker av lime, koriander, jordnötter. Byt ut kycklingen mot räkor eller tofu om du vill. Jag använder lite jordnötssmör i såsen får att få lite mer smak. Recept för 4 st personer.
Du behöver:
400-450 g kycklinglårfilé skuren i strimlor
3 msk jordnötsolja alt rapsolja
300 g risnudlar, gärna breda om du kan hitta sådana
3-4 st hela thai chilis (färska eller torra, kan uteslutas men de sätter mer smak än hetta)
2 st ägg
3 st finhackade vitlöksklyftor
1 st burk böngroddar eller om du hittar färska
50 g krossade jordnötter
1 st kruka koriander
2 st lime
1 st påse salladslök skuren diagonalt i ca 0,5 cm
1 st huvud pak choi skuren i grova bitar (valfritt)
Sås:
3 msk fisksås
1 msk ljus soja
5 msk muscovadosocker
2 msk risvinäger
2 msk limesaft
2 msk jordnötssmör (valfritt)
Gör så här:
1. Börja med att göra såsen. Blanda alla ingredienser i en skål (se till att allt socker löser sig i såsen). Ställ åt sidan.
2. Koka nudlarna enligt anvisning (det är viktigt att de är avsköljda och kalla)
3. Hetta upp en wok alt stekpanna på hög värme (viktigt att det är riktigt varmt). Tillsätt oljan och sedan kycklingen. Fräs några minuter tills kycklingen fått lite färg men inte mer. Tillsätt vitlöken under halva tiden (vitlök blir bitter om den blir brun så undvik det). Gör ett litet hål i mitten och tillsätt lite extra olja. Knäck ned äggen och rör med en slickepott alt gaffel till, typ en äggröra. Tillsätt sedan salladslök, pak choi och fräs någon minut eller två. Tillsätt sedan böngroddar, nudlar och till sist såsen. Blanda och värm igenom i någon minut. Häll över på ett fat och toppa med krossade jordnötter och hackad koriander. Garnera med klyftor av lime. Servera gärna med en kall öl eller den dryck du föredrar.