Pasta Norma är en riktig klassiker från det italienska köket och närmare bestämt Sicilien. Här är min version av denna klassiska rätt.

Du behöver:

2 st mindre auberginer

Pasta Norma

3 st tunnskivade vitlöksklyftor

1/2 st kruka basilika (stammar och blad)

1 tsk torkad oregano

1 msk kapris

1 msk vitvinsvinäger

1 tsk chili flakes

1 st burk plommontomater

250 g torkad spagetti

50 g pecorino ost

Olivolja, flingsalt och peppar

Gör så här:

Börja med att skära auberginerna i grova bitar (ca 2 cm). Lägg bitarna i ett durkslag och strö lite salt över (detta drar ut vätskan i auberginen). Låt och stå och dra i minst 20 minuter. Skölj sedan bitarna i kallt vatten och torka sedan dem torra med papper. Lägg över bitarna i en skål och tillsätt oregano, chiliflakes, 2-3 msk olivolja samt salt och peppar. Blanda väl. Hetta sedan upp en stor stekpanna på medelvärme. Tillsätt 0,5 dl olivolja och stek bitarna i 5-7 min tills de fått fin färg. Tillsätt sedan ytterligare lite olivolja, 3-4 msk och vänd ner vitlök, kapris och finskuren basilikastam. Fräs ytterligare 2-3 min. Rör sedan ner vinägern och tomaterna. Krossa tomaterna med en gaffel eller en sked och dra ned värmen till låg. Koka i ca 15-20 min. Koka pastan enligt anvisning och spara lite av kokvattnet. Tillsätt 1 dl av kokvattnet alt mer till såsen. Tillsätt sedan den nykokta pastan till såsen och blanda väl. Krydda med salt och peppar och tillsätt ev mer kokvatten om såsen är för tjock. Lägg upp pastan i skålar och toppa med pecorino och grovt hackade basilikablad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *