I kväll torsdag blev det en klassisk lasagne al forno med grymt mycket smak och krämighet. I detta recept river jag löken för att barnen inte skall hitta någon lök – funkar utmärkt. Det går lika bra med färska lasagneplattor som torra,då kortas tiden för gräddning. Detta recept räcker till ca 6-8 portioner. På bilden är lasagnen på väg in i ugnen.

Du behöver:

500 nötfärs

Lasagne al forno – på väg in i ugnen 🙂

30 g smör

4 msk olivolja

2 st små finrivna gula lökar

2 st medelstora morötter grovt rivna

3 st finrivna vitlöksklyftor

500 g krossade tomater

1/2 st kruka färsk basilika

1/3 st kruka färsk oregano

2 dl rött vin

5 dl vatten

3 msk tomatpuré

1 tsk socker

1 tsk lökpulver

1 msk torkad oregano

1 tsk chili pulver

1 tsk mejram

4 msk koncentrerad kalvfond

1,5 dl finriven pecorino

1,5 dl finriven parmesanost

Salt och svartpeppar

Bechamelsås:

125 g smör

1 dl mjöl

7-8 dl standardmjölk

1/2 tsk muskotnöt

Salt och vitpeppar efter smak

Gör så här:

  1. Hetta upp en stekpanna på hög värme och tillsätt olja och smör. Vänd i nötfärsen och bryn köttet hårt.
  2. Tillsätt sedan morötter, lök och vitlök och fortsätt fräsa i några minuter. Vänd i tomatpurén och fräs ytterligare någon minut
  3. Tillsätt sedan rött vin och låt det nästa koka bort helt
  4. Mixa krossade tomater, basilika och oregano med en stavmixer och häll såsen i stekpannan
  5. Tillsätt kalvfond,  vatten, socker och torkade kryddor
  6. Låt såsen puttra minst 45 min gärna 1,5 timme
  7. Sätt ugnen på 200 grader
  8. Gör sedan bechamelsåsen genom att smälta smöret i en kastrull på medel värme. Tillsätt mjölet och fräs i 2 minuter under vispning. Vispa ned mjölken etappvis med några deciliter i taget. Såsen skall vara rätt tjock. Krydda med muskotnöt, salt och vitpeppar.
  9. Smöra en plåt med höga kanter (ca mått 20*35 cm). Lägg ett första lager med bechamelsås. Lägg sedan på ett lager lasagneplattor och sedan köttfärssåsen. Strö ett tunt lager med ost. Upprepa proceduren tills du har fyra lager av plattor (tänk på att varva plattorna mellan varje lager så håller lasagne ihop bättre). Avsluta med ett lager bechamelsås och toppa med ett lager ost.
  10. Grädda lasagnen i ca 30 minuter tills den fått fin färg. Servera som den är eller med en grönsallad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *