En favorit pastarätt som du bara måste testa. Mild men full av smak av Italien. Funkar till vardag som till fest. Jag kör på egen pasta deg men det går även att göra på färdiga färska lasangeplattor. Receptet är för fyra personer.

Du behöver:

Pastadeg:

200 g mjöl, gärna 00 (mindre glutenrikt mjöl, ex semolina)

2 msk olivolja

1-2 msk kallt vatten

1 nypa flingsalt

Tomatsås:

1 st finhackad röd chili (mild)

1 st finhackad vitlöksklyfta

3 msk olivolja

1 st burk krossade tomater av god kvalitét (ex Mutti)

10 st blad basilika

1/2 dl färsk oregano

1 tsk socker

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

2 msk balsamvinäger

Övriga ingredienser:

250 g kokt skinka av god kvalitét (skivor)

1 st grön zucchini 

250 g mascarpone

1 st buffelmozzarella

200-250 g emmentaler ost i skivor

75 g parmesanost, gärna lagrad i 18 mån eller mer

Olivolja av god kvalitét

Olika örter, ex ruccola, basilika

Gör så här:

1. Börja med att göra pastadegen. Använd med fördel en hushållsberedare med ”vinge” (går snabbare än för hand). Blanda mjöl och salt i degbunken. Slå på maskinen och tillsätt olja, vatten och äggen. Kör i ca 2 min tills degen går ihop och släpper från kanterna. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda degen för hand i minst 5 min. Rulla degen till en boll och täck med plastfilm. Kyl degen i 30-45 min. 

2. Medans degen vilar så görs tomatsåsen (denna goda sås använder jag även när jag gör pizza). Hetta upp en kastrull på medelvärme. Tillsätt olivoljan, chili och vitlök. Fräs under omrörning någon minut utan att vitlöken tar färg. Tillsätt krossade tomater, basilika, oregano, socker, svartpeppar och salt. Låt puttra i ca 25-30 min på låg värme. Mixa såsen slät och avrunda med att tillsätta balsamvinägern. Låt svalna. 

3. Skiva zucchinin med en osthyvel i långa remsor, ca 1-2 mm tjocka. Hyvla skivor av emmentalerosten. Ställ åt sidan.

4. Dela pastadegen i fyra delar och mjöla dem lätt. Kör degen till ”plattor” genom den tjockaste insatsen på pastamaskinen och gå upp till nivå 7 (min maskin har 9 steg). Degremsorna skall vara tunna och vara ca 3-4 cm breda och ca 20-25 cm långa. 

5. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en liten form med lite olivolja. Täck botten av formen med ca 50 % av tomatsåsen. Bred på ett tunt lager mascarpone på varje pastaremsa. Lägg på zuccchiniremsor, ca 2 st per delizie, 2 st skivor skinka samt ett par skivor emmentalerost. Rulla ihop till en tight stubbe och ställ den i tomatsåsen. Upprepa tills du har ca 12-14 st stubbar (det skall vara ganska trångt i formen). Tillsätt nästan all tomatsås i fickorna mellan stubbarna men spara lite för upplägget. Toppa med riven mozzarella och lite parmesamost. Toppa generöst med olivolja. Baka i mitten av ugnen i ca 30 minuter. 

6. Lägg lite tomatsås i form av en spegel på tallriken. Lägg på två stubbar. Garnera med lite örter och toppa med hyvlad parmesan, olivolja, flingsalt och några varv på pepparkvarnen. Njut!!

Lämna ett svar