Gillar du kryddig, stark och smakrik mat. Då är detta rätten för dig. Krispig biff i en het sås. Så gott! Receptet är för 3-4 pers.
Du behöver:
300-400 g flankstek alt lövbiff
Marinad:
1-2 tsk rapsolja
1-2 tsk japansk soja, gärna kikkoman eller liknande
1-2 tsk majsstärkelse
Övriga ingredienser:
1 tsk färsk riven ingefära
3 st finhackade vitlöksklyftor
5 st torra thai chili (finns i asiatiska butiker)
2-3 st vårlök/salladslök skuren i ca 1 cm snedskurna skivor
2 msk muscovado socker
0,5 dl + 1 msk majsstärkelse
0,5 dl japansk soja, gärna kikkoman eller liknande
0,5 dl vatten eller kycklingbuljong (använd gärna en bättre kycklingbuljong)
6 dl rapsolja alt jordnötsolja (till fritering)
Gör så här:
1. Börja med att skära köttet i ca 0,4-0,5 cm tunna skivor (skär flanksteken över köttfibrerna för att undvika segt kött).
2. Lägg det skivade köttet i en bunke och tillsätt soja, majsstärkelse samt olja. Blanda och låt marinera i 45-60 min. Köttet skall släppa lite vätska. Tillsätt några droppar vatten om det är snustorrt.
3. Lägg 0,5 dl majsstärkelse i en annan bunke. Ta upp hälften av köttet från marinaden och lägg dem i bunken med majsstärkelse. Blanda väl och skaka av ev överflödig majsstärkelse. Hetta upp en wok eller stekpanna på mycket hög värme. Tillsätt oljan och sprid sedan ut köttet i woken. Woka ca 1-1,5 min per sida tills köttet är krispigt. Lägg över köttet i en form. Gör samma procedur med den andra omgången kött. Woka sedan första och andra omgången kött ytterligare en gång enligt samma procedur för ytterligare krispighet (dubbelfritering). Lägg över köttet i formen (”tilta” formen lite så rinner överflödig olja av).
4. Använd samma wok (spara gärna 2 msk olja från tidigare wokande alt tillsätt ny olja). Dra ned värmen något och tillsätt ingefära och chili och fräs i ca 10 sek. Tillsätt sedan vitlöken och fräs ytterligare 15 sek. Tillsätt sedan muscovadosocker, soja och kycklingbuljong. Låt puttra i ca 2-3 min. Tillsätt 1 msk majsstärkelse blandat med lite kallt vatten och vispa ned denna i såsen (detta gör såsen tjockare).
5. Avsluta med att tillsätta salladslök och den friterade kycklingen. Blanda väl (nästan all sås skall absorberas av kycklingen) och servera direkt tillsammans med nykokt jasminris. Toppa ev med lite rostade osaltade cashewnötter eller jordnötter