Du behöver:

8-10 st passionsfrukter

Passionsfruktssorbet med halloncoulis och mandelflarn

2,5 dl vatten

1,5 dl strösocker

1/2 st citron saften

1 st äggvita hårt vispad

Halloncoulis:

200 g frysta eller färska hallon

1 dl socker

Mandelflarn:

1/2 dl skålade och grovt hackade sötmandlar

1/2 dl grovt hackade pistagenötter

50 g smör

1/2 dl socker

1/2 msk honung

1 msk mjöl

1/ msk mjölk

Gör så här:

Börja med att göra sorbeten. Koka upp en vatten tillsammans med sockret. Låt lagen kallna. Dela passionsfrukterna på hälften. Ta sedan en bunke och placera en finmaskig sil ovan. Gröp ut kärnor och saft ned i silen. Pressa ut alla vätska ned i bunken. Kärnorna går att äta som de är eller ex till filmjölken. Blanda sedan passionsfruktsvätskan med sockerlagen och pressad citron. Vänd försiktigt ned hård vispad äggvita i smeten. Lägg direkt i glassmaskin och kör tills den är klar. Lägg sorbeten i ex en plastbytta och frys några timmar.

Gör sedan flarnen, blir ca 10-12 st. Sätt ugnen på 175 grader. Börja med att smälta smöret. Ha sedan i övriga ingredienser och blanda till en smet. Klicka ut smeten glest på ett bakplåtspapper och grädda i ca 7-8 min eller tills de fått fin färg. Ta ut plåt och ta ta loss flarnen. Låt flarnen svalna.

Gör sedan såsen genom att koka upp hallon med socker. Sänk temperaturen och låt sjuda i ca 15 min. Sila såsen genom en finmaskig sil. Låt svalna. Ta fram sorbeten i god tid och forma gärna ett till en kula eller ägg. Napera med hallonsåsen runt om och toppa med mandelflarnet.

Sött, syrlig och knäckigt – syndigt gott!!

Lämna ett svar