Du behöver:

600 g oxfilé skuren i 4 st bitar

Oxfilé med confiterad potatis och rödvinssås

1 st chorizo skuren i 4 st bitar

Rödvinssås:

3 st skivad schalottenlök

2 msk rapsolja

2 dl rödvin

3 st kvistar färsk timjan

1 msk soja

1 st lagerblad

2 msk tomatpuré

3 st vitpepparkorn

1 msk rödvinsvinäger

5 dl kalvfond

1 st vitlöksklyfta

20 g smör

Maizena för redning

Övriga ingredienser:

4 st bakpotatisar

2 dl rapsolja

100 g smör

2 st vitlöksklyftor

4 st knippmorötter

4 st små broccolihuvuden

8 st vaxbönor

8 st sugar snaps

1 st zucchini

1 pkt kvisttomater (ex små romatinca tomater)

Gör så här:

Börja med att göra såsen. Hetta upp en stekpanna på medelvärme. Tillsätt rapsoljan. Lägg i löken och timjankvistarna. Fräs under några minuter. Tillsätt sedan tomatpuré och fräs ytterligare 2 minuter. Tillsätt lagerblad och vitpepparkorn och rödvin. Koka ned vätskan till ca hälften. Tillsätt sedan kalvfond, soja och rödvinsvinäger. Låt såsen sjuda i ca 15 minuter. Krydda med salt och peppar. Sila såsen genom en finmaskig sil. Red av såsen med maizena. “Blanka” av såsen genom att vispa ned lite kallt smör. Ställ åt sidan.

Sätt ugnen på 100 grader. Ta fram en ugnsform och lägg tomaterna med kvistar i formen. Ringla över olivolja och krydda med salt och peppar. Lägg även ned några hela vitlöksklyftor och några kvistar timjan. Ställ in i ugnen. Koka sedan sugar snaps och vaxbönor enligt anvisningar. Låt kallna i lite isvatten så att tillagningen avstannar. Koka även broccolihuvudena i 2-3 minuter och låt även dessa kallna i isvatten. “Tornera” morötterna alt skala morötterna och skär den i lagom storlek, ca 6-8 cm. Koka även dessa och låt kallna i isvatten. Hyvla sedan zucchinin med en potatisskalare till 4 st långa strängar. Stek dessa i lite olivolja så att de tar lite färg. Linda de kokta grönsakerna med den stekta zucchinin och lägg i en form. Värm grönsaksknytet i ugnen i några minuter i ugnen strax innan serveringen.

Gör sedan den confiterade potatisen. Dela potatisen på mitten. Skär sedan till 2 st fyrkanter av potatisarna. Lägg potatisen i en liten/låg ugnsform och tillsätt oljan och smält smör. Lägg ned några vitlöksklyftor. Vätskan skall nå ca 75 % av potatisen. Höj temperaturen till 200 grader och flytta ned tomaterna under potatisen. Baka potatisen i ca 30-40 min eller tills den är mjuk. Testa med en vass kniv eller tandpetare. Ta ur potatisen ur formen och stek gyllene i lite olivolja och smör.

Stek eller grilla till sist oxfilén enligt ditt önskemål. Jag brukar steka till ca 55 grader för medium. Låt köttet vila i 5-10 minuter. Stek eller grilla även chorizon.

Värm såsen och grönsaksknytet snabb. Lägg upp den confiterade potatisen, köttet, tomaterna, grönsaksknytet och häll över varm sås. Toppa med korven. Garnera med rosmarin eller timjan.

 

Njut med ett gott glas rödvin så är du i himlen 🙂

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *