Nougat tycker jag tillhör julen och är något som alltid brukar finnas på vårt  gottebord. Sött och segt i en härlig kombo.

Du behöver: 

60 g grovt hackade pistagenötter

Nougat

125 g sötmandel (skålad och grovt hackad)

250 g socker

125 g vatten

100 g glukos

125 g honung

75 g äggvita

1/2-1 dl florsocker

Gör så här:

Börja att sätta ugnen på 150 grader. Arrangera även ett bleck (ca 20*25 cm) med ett bakplåtspapper så att den det täcker kanterna. Sikta över florsocker över botten. Blanda vatten, socker, honung och glukos i en tjockbottnad kastrull. Koka på låg värme upp vätskan till exakt 148 grader. Medans vätskan kokar vispas äggvitan till en lätt maräng med en elvisp eller hushållsassistent. Rosta mandeln och pistagenötterna i ugnen i ca 5-7 minuter. När vätskan nått till 148 grader tillsätts denna till äggvitan under vispning (använd gärna låg hastighet för att undvika att den varma vätskan stänker). Vispa i ca 5-10 min till en luftig och ljus smet. Vänd ner de ljumna nötterna och blanda (tänk på att arbeta fort då smeten är väldigt kladdig). Höll över den kladdiga smeten i blecket och toppa med siktat florsocker. Lägg ett bakplåtspapper över. Ställ in i kylskåpet i några timmar. Skär sedan i lämpliga bitar och förvara dem i en burk med lock.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *