Torsk med ägg -och persiljesås är en riktig husmansklassiker. Här kommer mitt recept på denna klassiker.

Du behöver:

600 g torskfilé delad på 4 bitar

Torsk med ägg -och persiljesås

1,5 dl torrt vittvin

4 dl fiskbuljong

2 dl gräddmjölk (hälften grädde och mjölk)

4 st hårdkokta ägg

1 st lagerblad

1 st knippe hackad kruspersilja

4 msk smör

3 msk mjöl

Salt och peppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 160 grader. Smörj sedan en ugnsfast form med lite smör, ca 1 msk. Lägg fiskbitarna i plåten och krydda med salt och peppar. Tillsätt fiskbuljongen, vinet och lagerbladet i formen. Täck formen med folie och ställ in i ugnen i ca 15 min eller tills fisken är klar, ca 45-50 grader.

Lyft ur fiskfiléerna och lägg dem på en tallrik. Hetta upp en kastrull på medelvärme och tillsätt 3 msk smör. Lägg sedan i mjölet och fräs under omrörning i någon minut. Tillsätt sedan fiskbuljongen och vinet från plåten under konstant vispning. Tillsätt sedan gräddmjölken. Koka såsen på låg temperatur i ca 10 minuter. Krydda med salt och vitpeppar och avsluta med att tillsätta persiljan och finhackat ägg.

Slå den varma såsen över fisken och servera gärna med kokt potatis. Toppa ev med räkor och/eller riven pepparrot om du känner för det. Bon appetit !!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *