Denna soppa är värmande, matig och magiskt god. Tillsammans med lite gott bröd är rätten fulländad. Att den är helt vegetarisk gör ju inte saken sämre. Receptet räcker till ca 6-8 personer

Du behöver:

2 st stora morötter skurna i små tärningar (1*1 cm)

3 st stjälkar blekselleri skurna i små tärningar (1*1 cm)

1 st finhackad gul lök

2 st pressad vitlöksklyftor

1 st burk/paket med färdigkokta borlottibönor

5 st stora fasta potatisar skurna i små tärningar (1*1 cm)

200 g vitkål skurna i små bitar (1*1 cm)

1 st liten aubergine skuren i små bitar (1*1 cm)

1/2 st stor grön squash skuren i små bitar (1*1 cm)

2 l varm grönsaksbuljong

50 g riven parmesanost (garnering)

200 g pasta, ex sorten Tubbettini eller Mezze Maniche

1 dl olivolja

Salt och svartpeppar

Pesto:

2 st krukor basilika (stammar och blad, spara några blad för garnering)

50 g pinjenötter

50 g finriven parmesan

2-3 st vitlöksklyftor

1 dl olivolja

Salt

Gör så här:

1. Börja med att göra peston. Blanda basilika blad och stjälkar i en mixer tillsammans med en lite nypa salt, pinjenötter och vitlök. Mixa och tillsätt olivoljan successivt. Ha sedan i parmesan osten och mixa lite till. Konsistensen skall vara lagom, fast/lös. 

2. Hetta upp en stor gryta med olivolja, ca 0,5 dl. Fräs löken och vitlöken under omrörning i ca 2 minuter. Tillsätt sedan kuber av morot, selleri, aubergine, squash, kål och potatis. Fräs 2 minuter och tillsätt sedan den varma buljongen. Sjud på låg/medelvärme i ca 10-12 minuter. Tillsätt sedan pastan. Sjud tills pastan är mjuk och grönsakerna är klara, ca 10 minuter. Dra kastrullen från värmen och tillsätt bönorna. Vänd ned peston och blanda försiktigt. Salta och peppra. 

3. Häll upp i skålar och garnera med några hackade blad basilika, lite finriven parmesan samt några varv på svartpepparkvarnen. Ringla över lite olivolja och servera gärna med ett gott bröd. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *